Παρασκευή 05.03.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σειρά δράσεων στα σχολεία για όλο το χρόνο προγραμματίζει ο δήμος

15.09.2015

 «Όλα είναι θέμα Παιδείας», Ετσι τιτλοφορείται το πλήθος των δράσεων και εκδηλώσεων που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Τρικκαίων για τους 11.000 μαθητές των σχολείων που φοιτούν στα Τρίκαλα και στα χωριά του Δήμου. Εκδηλώσεις και δράσεις που πραγματοποιούνται διά της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού, με τη συνεργασία των δύο Σχολικών Επιτροπών, μετά από την περυσινή εμπειρία, η οποία απέδειξε ότι ο Δήμος μπορεί να προσφέρει ολόπλευρη επιμόρφωση στους μαθητές. Ειδικά σε θέματα που μπορούν να συνεισφέρουν στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών, στη δημιουργικότητα, στην ενίσχυση των ερεθισμάτων για απόκτηση πρόσθετης, ουσιαστικής και ανθρωπιστικής γνώσης. Ταυτοχρόνως, επιζητείται και επιχειρείται η αξιοποίηση της ολόπλευρης

δράσης και προσωπικότητας των μαθητών του Δήμου μας, που ήδη παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση, με την ενεργό συμπαράσταση και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήθηκε η περυσινή εμπειρία και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που προγραμματίστηκαν. Οι αρχικές 16 εκδηλώσεις και δράσεις που ανακοινώνονται σήμερα, θα εμπλουτιστούν στη συνέχεια και από άλλες, ειδικότερου σκοπού.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα είναι το εξής:

 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

Βραδιά Ερευνητή

από 21/9/2015 έως 25/9/2015

 Τη Βραδιά Ερευνητή θα φιλοξενήσει το φετινό Σεπτέμβριο στα Τρίκαλα ο Δήμος Τρικκαίων. Το Ευρωπαικό Πρόγραμμα HORIZON 2020 με επίσημο φορέα στη Θεσσαλία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, φιλοδοξεί να κάνει ευρέως γνωστά και να παρουσιάσει τη ζωή του Ερευνητή, το επιστημονικό έργο του και το δρόμο προς την Έρευνα.  Στις 25 Σεπτεμβρίου η Βραδιά Ερευνητή θα είναι μια γιορτή για την πόλη μας. Ερευνητές, μαθητές, φοιτητές και νέοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στην γιορτή της Έρευνας που θα πραγματοποιηθεί το ίδιο βράδυ σε 300 πόλεις της Ευρώπης, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα της έρευνάς τους με πειράματα, εκθέματα, video, συζητήσεις, φωτογραφίες και καινοτόμα προϊόντα. Επίσης όλη την  εβδομάδα θα γίνονται εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης μας.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

 22 -26 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Δήμος Τρικκαίων αναλαμβάνει ουσιαστική δράση για την εκμάθηση και υιοθέτηση κανόνων ασφαλούς οδήγησης από όλους. Στο πλαίσιο αυτό και εντός των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, υλοποιεί συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (ΙΟΑΣ), για πέντε ημέρες: το διάστημα 22 -26 Σεπτεμβρίου 2015. Οι εκδηλώσεις ουσιαστικά αρχίζουν με το πέρας των εκδηλώσεων της Εβδομάδας, προκειμένου οι τρικαλινοί – και, κυρίως, οι τρικαλινοί μαθητές – να αποκτήσουν την ορθή οδηγική συνείδηση και συνεισφορά.
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2015

EΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

από 19/10/2015 έως 24/10/2015

Μαθαίνουμε για την Κομποστοποίηση και τα οφέλη της για το Περιβάλλον.

Τοποθετούμε στα Σχολεία ειδικούς κάδους για να μπορούν οι μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία της κομποστοποίησης.

Μοιράζουμε φυλλάδια , προβάλλουμε βίντεο για να καταλάβουμε όλοι  μας πως με κάποια απλά πράγματα κάνουμε καλύτερο το περιβάλλον.

Συμμετέχουν τα παρακάτω σχολεία :

 • Δημοτικό Σχολείο Βαλτινού,
 • Δημοτικό Σχολείο Μ. Κεφαλοβρύσου,
 • Δημοτικό Σχολείο Γλίνους,
 • Δημοτικό Σχολείο Κεφαλοβρύσου
 • 17ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

Από 23/10/2015 έως 27/10/2015

 

Σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνουμε σεμιναριακά μαθήματα του προγράμματος << Κωστής Παλαμάς>> με θέμα την προβολή, διάδοση και αξιοποίηση του Ελληνικού Πολιτισμού μέσω σπουδών επικοινωνίας.

Το << Σχολείο>> του προγράμματος  <<Κωστή Παλαμά>> θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα 23-27 Οκτωβρίου με θέμα :

      Λαϊκός Πολιτισμός και Τουρισμός

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2015

 ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,

Δίνουμε ξανά ζωή σε σχολεία που έχουν κλείσει

 Ένα κλειστό σχολείο δεν είναι απλά ένα κλειστό κτίριο αλλά ένα κτήριο που σε αυτό κάποτε, μερικοί άνθρωποι περάσανε τα καλύτερα τους χρόνια. Για αυτό και εμείς ανοίγουμε τα σχολεία που έχουν κλείσει τα δίνουμε ζωή, πραγματοποιώντας σε αυτά πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παίζουμε κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών , ζωγραφίζουμε χορεύουμε και διαβάζουμε παραμύθια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ :

9/11/2015   Δημοτικό Σχολείο Χρυσαυγής

10/11/2015   Δημοτικό Σχολείο Φωτάδας

13/11/2015,  Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου

Σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι, το Δημοτικό κουκλοθέατρο,   και το Εικαστικό Κέντρο Προβίδας.

Διήμερο για το ΡΟΚ με τον Γ. Γάκη

 Το ΡΟΚ είναι τρόπος ζωής

Μαθαίνουμε για το ΡΟΚ, από πού ξεκίνησε, ποια ήταν η εξέλιξη του στο πέρασμα των χρόνων  , με τη ματιά του Γ. Γάκη Βλέπουμε βίντεο, τραγουδάμε και αποδεικνύουμε σε όλους πως: Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΡΟΚ

 Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων 19/11/2015 – 20/11/2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ 15 ΜΕΛΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

26/11/2015 και 27/11/2015

Συζητάμε με τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου μας για να ακούσουμε τα προβλήματα τους και να μοιραστούμε τις ανησυχίες τους.

Μέσα από το διάλογο προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε καλύτερη τη σχολική τους ζωή.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2015

Συγκέντρωση Δώρων- Σχολικών ειδών για μαθητές που έχουν  ανάγκη.

 Από 9/12/2015 έως 20/12/2015

Για Τρίτη συνεχή χρονιά συγκεντρώνουμε  Δώρα – Σχολικά είδη  για τους άπορους μαθητές  του   Δήμου μας. Ο καθένας μας θα μπορεί να φέρνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου την προσφορά του και μακάρι

Φέτος  ο Αι Βασίλης επισκεφτεί όλα τα παιδιά.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016

 Νύχτα στο μουσείο

Μια βραδιά έκπληξη στη Δωροθέα Σχολή με μουσική από Μαθητές

 Παρασκευή 15/1/2015 και ώρα 20:00

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ – ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

 Χορεύω άρα επικοινωνώ

από 29/2/2016 έως 6/3/2016

Για τέταρτη χρονιά, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φέρνει το σύγχρονο χορό στα σχολεία, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους «Χορεύω, άρα επικοινωνώ», που στόχος του είναι να ενισχύσει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση, τη συνεργασία και την επικοινωνία των μαθητών μέσα από την τέχνη του χορού.

Το «Χορεύω, άρα επικοινωνώ» βασίζεται στο πρόγραμμα Dancing to Connect, το οποίο έχει φιλοξενηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες όλου του κόσμου. Η Στέγη, σε συνεργασία με την ομάδα Battery Dance Company της Νέας Υόρκης (που εμπνεύστηκε το πρόγραμμα) και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχει εκπαιδεύσει τα τελευταία τρία χρόνια Έλληνες χορευτές ώστε να υλοποιούν οι ίδιοι το πρόγραμμα.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, το Dancing to Connect πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και στην ελληνική περιφέρεια: πέντε σχολεία της Πάτρας, την πρώτη χρονιά, και πέντε σχολεία των Ιωαννίνων, τη δεύτερη, μαζί με σχολεία της Αθήνας, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να επικοινωνήσουν μέσα από το χορό, δημιουργώντας τις δικές τους χορογραφίες. Η Στέγη δίνει και φέτος έμφαση στα σχολεία της περιφέρειας, βάζοντας αυτή τη φορά στο χορό πέντε σχολεία των Τρικάλων, μαζί με πέντε της Αθήνας. Τα δέκα αυτά σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια χορού από ομάδα επαγγελματιών χορευτών, στους χώρους των σχολείων τους. Στο τέλος του προγράμματος, οι μαθητές των Τρικάλων θα παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους στην πόλη τους, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση όλων των σχολείων μαζί (Αθήνας και Τρικάλων), στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Εβδομάδα Υγιεινής Διατροφής από

14/3/2016 έως 19/3/2016

Μαθαίνουμε και φέτος να τρώμε υγιεινά τόσο στο χώρο του Σχολείο όσο και έξω από αυτό. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος παρουσιάζουμε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής

Συμμετέχουν τα Σχολεία :

 • 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
 • 9ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
 • 28ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
 • Δημοτικό Σχολείο Πρίνου
 • και Δημοτικό Σχολείο Γενεσίου

Θεατρική Παράσταση με θέμα τον Ρατσισμό

 Δευτέρα 22/3/2016

 Mε αφορμή την   Παγκόσμια ημέρα Ρατσισμού στις 21/3/2016 και  την Παγκόσμια ημέρα θεάτρου στις 20 /3/2016 θα πραγματοποιηθεί

θεατρική παράσταση σε συνεργασία με  το Πανελλήνιο δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση .

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

 Εβδομάδα ασφαλούς οδήγησης από 11/4/2016 έως 15/4/2016

Επισκεπτόμαστε τα Σχολεία, μαθαίνουμε κανόνες οδικής       συμπεριφοράς και πώς να κυκλοφορούμε σωστά με το ποδήλατο μας

 

Συμμετέχουν τα Σχολεία :

 • 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων
 • 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων
 • 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων
 • 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων
 • Γυμνάσιο Πρίνου

Συγκέντρωση Πασχαλινών ειδών για τους μαθητές του Δήμου μας

12/4/2016 έως 20/4/2016

Συγκεντρώνουμε Πασχαλινά είδη και τα μοιράζουμε στους μαθητές του Δήμου μας. Λαμπάδες , τσουρέκια, στυλό, τετράδια συγκεντρώνονται στο χώρο του Πνευματικού κέντρου και μοιράζονται στα σχολεία

 

ΜΑΗΣ 2016

15/5/2015  2η Ποδηλατική Δεξιοτεχνία  για μαθητές Δημοτικών Σχολείων

 

Συνεχίζουμε και φέτος με την ποδηλατική δεξιοτεχνία για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων. Βρισκόμαστε την Κυριακή 15/5/2016 στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου για να συμμετέχουμε με το ποδήλατο μας

σε ένα απίστευτο παιχνίδι.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στο Φρούριο Τρικάλων

Η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και είναι ώρα για παιχνίδι. Παίζουμε με τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στο χώρο του Φρουρίου Τρικάλων.