Τετάρτη 19.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε εποχές φτώχειας ο δήμος σχεδιάζει το… μέλλον του

22.07.2015

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων η νέα Δημοτική Αρχή ανοίγει την κουβέντα για την… επόμενη δεκαετία μέσω επιχειρησιακού προγράμματος την ίδια ώρα που οικονομικά κανείς δεν ξέρει πως θα είναι οι ΟΤΑ και πολύ περισσότερο με τα προβλήματα της καθημερινότητας να αυξάνονται κυρίως λόγω αυτού του γεγονότος.

Πάντως σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο δήμος εξωραΐζοντας την όλη κατάσταση, αναφέρει: Τον λόγο έχει πλέον ο δημότης, ο κάτοικος των Τρικάλων και των χωριών του Δήμου Τρικκαίων. Τώρα, μπορεί να συνδιαμορφώσει την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Δήμος για την επόμενη δεκαετία, με ενδιάμεσες δράσεις για την επόμενη πενταετία. Δηλαδή πώς θα κινηθεί ο Δήμος, σε επίπεδο πολιτικών, σε ποιους τομείς, με ποιες προτεραιότητες. Πώς θα διαμορφωθεί και θα λειτουργήσει ο Στρατηγικός Σχεδιασμός. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη μεγαλύτερη σε επίπεδο Δήμου Τρικκαίων διαβούλευση, καθώς αποτελεί το μέγιστο δυνατό στοιχείο παρέμβασης για τον ίδιο τον πολίτη. Οι προτάσεις, οι ιδέες, οι σκέψεις του καθενός και της καθεμιάς, είναι αναγκαία – και ικανή – προϋπόθεση, ώστε οι προτάσεις που τίθενται προς διαβούλευση, να εμπλουτιστούν και μα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και στόχος για δράση.
Ο Δήμος Τρικκαίων επιδιώκει, επίσης, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συναπόφασης των ενεργών πολιτών, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν με συνεχή ανατροφοδότηση και θα συμβάλλουν στη συνδιαμόρφωση πολιτικών. Επομένως, το πρώτο στάδιο, είναι η συμμετοχή στη διαβούλευση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου. Μια διαδικασία εξαιρετικά εύκολη. Στην ιστοσελίδα του Δήμου www.trikalacity.gr, βρίσκεται αναρτημένο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου και, την Τρίτη 21 Ιουλίου 2015, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στο πεδίο με τίτλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Τρικκαίων (στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας) περιλαμβάνεται ολόκληρο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ένα ερωτηματολόγιο. Αυτό περιλαμβάνει ερωτήσεις που απαντώνται μετά τη μελέτη του Προγράμματος και αφορούν στη γνώμη του καθενός για σειρά θεμάτων: φυσικό περιβάλλον, ποιότητα ζωής, κοινωνική συνοχή, πολιτισμός, παιδεία, υποδομές, τοπική οικονομία, λειτουργία Δήμου κ.α.

Οι απαντήσεις του καθενός αποτελούν στοιχείο συνυπολογιζόμενο στις πολιτικές που προωθούνται και θα παραδίδονται ως ερωτηματολόγιο:

– Ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: tsar@trikalacity.gr

– Στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού του Δήμου Τρικκαίων (Ιακωβάκη 5,42100) στο Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης (υπεύθυνη κ. Σαργιώτη Θεοδώρα τηλ: 24310 63226)

– Στο Δημαρχείο του Δήμου Τρικκαίων (Ασκληπιού 18, Τρίκαλα) με την ένδειξη «Προς το τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου» ή

– Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα.
Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε τρικαλινός, όπου κι αν βρίσκεται, ακόμη κι αν δεν έχει άμεση πρόσβαση σε υπολογιστή, μπορεί να συνδιαμορφώσει τον Δήμο, μπορεί να είναι σημείο αναφοράς, μπορεί να γίνει συμμέτοχος και βασικός πυλώνας της πολιτικής για τον Δήμο που θέλουμε την επόμενη δεκαετία. Διότι, «Ο Δήμος Τρικκαίων είναι οι πολίτες». Και πλέον, έχει και γνώμη που την εκφράζει ισόνομα, με αυτενέργεια και με άποψη.