Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τοποθετήθηκαν τα πρώτα κολωνάκια που θα κλείνουν τους πεζοδρόμους

12.10.2015

Στον σταδιακό αποκλεισμό των εισόδων στο δίκτυο πεζοδρόμων, προχωρά από σήμερα ο δήμος Τρικκαίων όπου τοποθετήθηκαν τα πρώτα κολωνάκια στις εισόδους των πεζοδρόμων, όπως ήδη έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο μόνος ελεύθερος χώρος θα είναι αυτός που θα κλείνει με μεταλλική κατασκευή σε σχήμα «Π» και θα ανοίγει με ειδικό κλειδί, αυστηρά και μόνο για τα οχήματα άμεσης επέμβασης (Π.Υ., ΕΛ.ΑΣ, ΕΚΑΒ, Δημοτικής Αστυνομίας, οργανισμών κοινής ωφέλειας). Η πρόσβαση των οχημάτων τροφοδοσίας θα γίνεται από συγκεκριμένη είσοδο, και μόνο κατά τις ώρες που προβλέπεται, δηλαδή 7-9:30 το πρωί και 4-5:30 το απόγευμα, με το κλειδί εισόδου να φυλάσσεται από τη Δημοτική Αστυνομία. Μάλιστα, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, την αύριο Τρίτη, θα συζητηθεί η πλήρης απαγόρευση της κίνησης τροχοφόρων, με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, όπως προτείνεται από τη σχετική εισήγηση και με γνώμονα την προστασία των πεζών.

Τα μηχανάκια

Ελεύθεροι πεζόδρομοι και ευκολότερη στάθμευση για τους οδηγούς μοτοσικλετών και ποδηλάτων στα Τρίκαλα. Σε εφαρμογή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων τοποθέτησε πλήθος θέσεων στάθμευσης σε ολόκληρο το κέντρο. Και μάλιστα, σε ειδικές θέσεις περιμετρικά του δικτύου πεζοδρόμων. Ο στόχος είναι προφανής: το κυκλικό δίκτυο πεζοδρόμων της οδού Ασκληπιού και πέριξ αυτής, πλέον θα περικλείεται από ένα κυκλικό δίκτυο θέσεων στάθμευσης για τα μηχανάκια. Έτσι, οι οδηγοί τους δεν θα εισέρχονται στους πεζοδρόμους, με κίνδυνο να προκαλέσουν ατυχήματα, κυρίως σε παιδιά, αλλά και γενικότερα σε πεζούς. Αυτή η ρύθμιση είναι απολύτως σύμφωνη με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για τους οδηγούς μοτοσικλετών που παραβιάζουν τις σημάνσεις για μη διέλευσή τους από πεζόδρομους.
Οι θέσεις στάθμευσης  τοποθετήθηκαν στις οδούς Καποδιστρίου, Ι. Αδάμ, Χατζηγάκη, Κανούτα, Βύρωνος και Γαριβάλδη, καθώς και στις οδούς 25ης Μαρτίου (στην πλατεία ΟΤΕ, όπου όμως θα υπάρξει μια μικρή μετατόπιση) και στην οδό Κονδύλη. Σ την οδό Καποδιστρίου, επιτρέπεται η στάση και μόνο οχημάτων, αποκλειστικά για τη φορτοεκφόρτωση των προϊόντων στα παρακείμενα καταστήματα, σε δύο και μόνο θέσεις: μία 13 μέτρων και μία 6 μέτρων. Αυτή των 13 μέτρων θα χρησιμοποιείται και για την αποβίβαση – επιβίβαση διαμενόντων σε κοντινό ξενοδοχείο.