Κυριακή 05.04.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκστρατεία ενημέρωσης του Δήμου για τα ΚΔΑΠ

11.06.2015

Στα οφέλη για πάνω από 4.500 παιδιά που φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον Δήμο Τρικκαίων, εστιάζει η μεγάλης έκτασης ενημερωτική εκστρατεία που προωθεί και υλοποιεί ο Δήμος.
Πρόκειται για το νέο, πανελλήνιας πρωτοτυπίας πρόγραμμα επέκτασης της λειτουργίας των ΚΔΑΠ μέχρι αργά το απόγευμα, σε συνδυ7ασμό και με την ίδρυση νέων ΚΔΑΠ, όπου θα υπάρχουν πρόσθετες, ειδικές δράσεις.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προχωρά ήδη με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και με την εκστρατεία αυτή ο Δήμος επιδιώκει ουσιαστικά να ανιχνεύει το ενδιαφέρον των συμπολιτών για τα νέα πρόγραμμα. Έτσι, σε πρώτη φάση, εκδόθηκε ένα φυλλάδιο με αναλυτικές οδηγίες, στο οποίο υπάρχει και ειδική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σε αυτή, οι γονείς – και κάτοικοι της πόλης και των χωριών – θα μπορούν να δηλώσουν από τώρα, σε ποια ΚΔΑΠ θα ήθελα να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους (από 5 έως 12 ετών) τις νέες δραστηριότητες που από τη νέα σχολική χρονιά θα αρχίσουν να υλοποιούνται.
Η τεράστιας σημασίας αυτή ενέργεια του Δήμου, έχει πολλαπλά, ουσιαστικά, σημαντικά και άμεσης ανταπόκρισης οφέλη για ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Συγκεκριμένα, με την επέκταση λειτουργίας των ΚΔΑΠ από 14:00 μέχρι 22:00 και από 8.30 το πρωί μέχρι 21:00 κατά τη θερινή περίοδο, επιτυγχάνονται:
1. Δημιουργική απασχόληση των παιδιών σε πλήθος δραστηριοτήτων – συμπληρωματικών των εκπαιδευτικών – σε προφυλαγμένο χώρο
2. Αμεση γνώση των γονιών για την πρόοδο και την κατάσταση των παιδιών τους
3. Συνθήκες απασχόλησης για εκπαιδευτές πλήθους ειδικοτήτων
4. Επέκταση του αριθμού των ωφελουμένων του Δήμου Τρικκαίων
5. Εφόδια για δυνατότητα επέκτασης/συνέχισης των δραστηριοτήτων και σε εκτός ΚΔΑΠ, ιδιωτικούς ή δημοτικούς φορείς
6. Διεύρυνση του γνωσιακού επιπέδου των μαθητών, ενίσχυση της κοινωνικοποίησης των μαθητών, σε οικείο περιβάλλον με εκπαιδευμένους συμπαραστάτες
7. Ζωντάνεμα συνοικιών, με την ίδρυση και λειτουργία ΚΔΑΠ περιφερειακά της πόλης, αλλά και – για πρώτη φορά – σε χωριά.
Με τα φυλλάδια αυτά ο κάθε γονιός θα μπορεί να επιλέξει όσες δραστηριότητες επιθυμεί, προκειμένου να οργανωθεί από τώρα ο αριθμός των τμημάτων που θα λειτουργήσουν πλαίσιο της Δράσης «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ».
Ολόκληρη αυτή η διαδικασία γίνεται στον Δήμο Τρικκαίων, με βάση τη έμφαση που επιδιώκεται να δοθεί στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής, σχολικής, πρόσθετης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο Δήμος Τρικκαίων επιθυμεί να ενισχύσει, τόσο την τρικαλινή οικογένεια με δωρεάν δράσεις, όσο και να μπορέσει να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας για τους άνεργους επιστήμονες του Δήμου.
Κυρίως, όμως, επιδιώκει να συνδημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών. Για τους λόγους αυτούς, προχωρά στο μεγάλο αυτό βήμα, με την πανελλήνια διάσταση – καθώς δεν εφαρμόζεται με αυτόν τον τρόπο σε καμία άλλη περιοχή της χώρας.

Τι προσφέρεται

Οσον αφορά τις δράσεις που θα υλοποιηθούν και οι οποίες θα είναι δωρεάν, αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα εμπλέκονται ή θα επικαλύπτουν τις σχολικές δραστηριότητες. Θα προσφέρονται ανεξαρτήτως του αν ένας μαθητής μετέχει σε μια ή σε δύο δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, οι μικροί τρικαλινοί θα δηλώσουν σε πρώτη φάση, αν θέλουν να απολαμβάνουν:

 1. Αθλητισμός

Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, βόλεϊ, τένις, τάε κβο ντο

 1. Μουσική

Μουσική προπαιδεία, Θεωρία, Εκμάθηση μουσικών οργάνων (πιάνο, βιολί, κιθάρα,  μπουζούκι, άλλο)

 1. Θέατρο

Θεατρικά Εργαστήρια, παντομίμα

 1. Εικαστικά
  Ελεύθερο σχέδιο, Χρώμα, Πηλός, Χαρακτική, Γραφιστική
 1. Χορός

Παραδοσιακοί χοροί, μοντέρνοι χοροί, μπαλέτο

 1. Πληροφορική

Εκμάθηση – πιστοποίηση, διαδίκτυο

 1. Περιβάλλον

Ανακύκλωση, Οικολογική Συνείδηση

 1. Μελέτη
  Ξένες γλώσσες, Γλώσσα, Λογοτεχνία, Σκάκι, Βοήθεια ση χολική μελέτη
 2. Παιχνίδια
  Ομαδικά, παραδοσιακά, επιτραπέζια, ψηφιακά, γνώσεων

 

Από το γραφείο Τύπου