Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σφαγή για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

26.08.2016

Τουλάχιστον τρία 24ωρα, θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοπρασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, σε μια διαδικασία που εξακολουθεί να προκαλεί ενστάσεις και έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά ορισμένων υποψηφίων.
Η ενημέρωση των εκπροσώπων των εννέα εταιρειών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και διάρκεσε δέκα ολόκληρες ώρες, σε μια συζήτηση, από την οποία δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις, οι αψιμαχίες και τα μικροεπεισόδια.
Η αρμόδια επιτροπή δεσμεύθηκε οτι θα απαντήσει γραπτώς σήμερα στους εκπροσώπους των υποψηφίων για όλα τα ερωτήματα και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει και νέος γύρος διαβουλεύσεων το πρωί της Δευτέρας, για να γεφυρωθούν οι διαφορές.
“Σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική δημοπρασία θα ξεκινήσει κανονικά το πρωί της Τρίτης” αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας οτι το σύστημα που προτείνεται μπορεί να είναι κουραστικό και πολύπλοκο, αλλά διασφαλίζει πλήρως την διαφάνεια και την προστασία της διαδικασίας από εξωγενείς παράγοντες.
Κατόπιν αιτήματος των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, τα μέλη της επιτροπής που έχουν την ευθύνη της διεξαγωγής τους, προέβησαν στην εκτίμηση, οτι η δημοπρασία για κάθε τηλεοπτική άδεια θα διαρκέσει περίπου 12 ώρες, με ενδιάμεσα διαλείμματα 3-4 ωρών για ανάπαυση των εμπλεκομένων.
Αυτό σημαίνει, οτι αν η διαδικασία δεν τροποποιηθεί θα απαιτηθούν τουλάχιστον 60 ώρες για να ολοκληρωθεί η κατακύρωση και των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Επειδή κατά την διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, κανένα από τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην δημοπρασία δεν θα μπορεί να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με τους συνεργάτες του,αλλά και με οποιοδήποτε άλλον, οι εκπρόσωποι των εταιρειών επέμειναν οτι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να αντέξει κανείς στην φυσική κόπωση που κάποια στιγμή θα επέλθει, ενώ τέθηκαν και ζητήματα παραβίασης προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών STAR, ΣΚΑΪ, ΑΝΤΕΝΝΑ και ALPHA, καθώς και οι εκπρόσωποι της εταιρείας “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ” επισήμαναν οτι το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί δεν είναι διεθνώς πιστοποιημένο, παρά το γεγονός οτι τα μέλη της επιτροπής παρουσίασαν έγγραφα που ανέφεραν οτι η διοργανώτρια εταιρεία διαθέτει διεθνή πιστοποίηση.
Παράλληλα οι εκπρόσωποι των ανωτέρω εταιρειών ζήτησαν εγγυήσεις των διοργανωτών οτι το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για τις ηλεκτρονικές προσφορές θα είναι κλειστό και απαραβίαστο, διευκρινίσεις που ζήτησαν και μετά την προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της χθεσινής παρουσίασης.
Για όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν η επιτροπή δεσμεύθηκε οτι θα απαντήσει σήμερα γραπτώς και οι διευκρινίσεις της θα συζητηθούν εκ νέου στην συνάντηση της Δευτέρας.
Πρέπει να σημειωθεί οτι σε κάποιες στιγμές της συζήτησης, το κλίμα φορτίστηκε τόσο πολύ, που ορισμένοι εκπρόσωποι των υποψηφίων εταιρειών απείλησαν οτι θα αποχωρήσουν, ενώ κάποιοι άλλοι προειδοποίησαν μέλη της επιτροπής οτι μπορεί να κινηθούν εναντίον τους αναζητώντας ποινικές ή αστικές ευθύνες, εφόσον οι απορίες τους δεν απαντηθούν.
Ταυτόχρονα κάποια στιγμή, οι τόνοι ανέβηκαν τόσο πολύ, που ορισμένοι εκπρόσωποι εταιρειών απειλήθηκαν οτι διαταράσσουν την τάξη και κινδυνεύουν με αυτόφωρο!
Με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, τα πνεύματα ηρέμησαν και η συζήτηση επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα.
“Υπάρχουν ακόμη πολλά και σημαντικά ζητήματα ανοιχτά. Η δημοπρασία μπορεί να ξεκινήσει την Τρίτη, αλλά δεν είναι βέβαιο οτι θα τελειώσει ομαλά αν δεν υπάρξουν διευκρινίσεις και υποχωρήσεις” παρατηρούσαν αποχωρώντας χθες το βράδυ, εκπρόσωποι των υποψηφίων.
“Η διαδικασία θα ξεκινήσει κανονικά την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί κανονικά, έστω κι αν προσπαθούν κάποιοι να την ματαιώσουν” απαντούσαν μέλη της επιτροπής, επαναλαμβάνοντας οτι όλη η διαδικασία προβλέπεται στην αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού.
“Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα”, ανακοίνωσε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση οτι “χτίζει γέφυρες διαπλοκής με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες και επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης.
«Η Ν.Δ. θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα. Ο διαγωνισμός υλοποιείται σε εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας οτι «για ακόμα μία φορά, η Ν.Δ. λειτουργεί -με μικρή χρονοκαθυστέρηση- ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμός”.

Πηγή Πρώτο Θέμα