Παρασκευή 04.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ζητείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα

20.08.2018

Του Δημήτρη Πετσέτα

Επειδή θεωρώ ότι υπεύθυνος πολίτης είναι μόνον ο ενημερωμένος πολίτης και καθώς διανύουμε μία χρονική περίοδο στην οποία δεν έχω επαγγελματικές υποχρεώσεις, φρόντισα να ακούσω τις δηλώσεις, να διαβάσω τις συνεντεύξεις και να παρακολουθήσω τις συζητήσεις που γίνονται για την αυριανή μέρα, συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.

Διαπιστώνω ότι όσοι εκφράζουν την κυβερνητική συμπαράταξη διακατέχονται από ενθουσιασμό και επαίρονται ότι βγάζουν τη χώρα από τα μνημόνια, όπως είχαν υποσχεθεί. Το ακριβές είναι ότι φτάνουμε στην καταληκτική ημερομηνία του τρίτου και επαχθέστερου μνημονίου, στο οποίο μας οδήγησαν με την καταστροφική τακτική που ακολούθησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν ο κύριος Τσίπρας έτρεφε αυταπάτες (όπως έχει παραδεχτεί εκ των υστέρων) και ο κύριος Βαρουφάκης προσπαθούσε να εφαρμόσει τη “θεωρία των παιγνίων” στις διαπραγματεύσεις, μαθαίνοντας να κουρεύει στου κασίδη το κεφάλι.

Η έμπρακτη ομολογία του πολιτικού ερασιτεχνισμού, με τον οποίο χειρίστηκαν τις τύχες της χώρας και υποθήκευσαν το μέλλον της, ήρθε με την ακύρωση του “ΟΧΙ” στο αχρείαστο δημοψήφισμα, μοναδικό αποτέλεσμα του οποίου ήταν να διχάσουν τον ελληνικό λαό. Οι δηλώσεις του Klaus Regling, διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), και του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που μιλάνε για επιβάρυνση της χώρας με ποσό 86 έως 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελούν κόλαφο για όσους έχουν ακόμα το θράσος να μιλάνε για επιτυχίες της συγκυβέρνησης.

Η επόμενη μέρα προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολη από τις προηγούμενες, αφενός επειδή παραμένει η εποπτεία, αφετέρου επειδή δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα δανεισμού της χώρας με φτηνά επιτόκια. Όσοι θεωρούν επιτυχία ότι θα μπορούμε να δανειστούμε με επιτόκια 4-5% ή και ψηλότερα, αντί του επιτοκίου 1% που υπήρχε ως τώρα, καλά θα κάνουν να μας το δηλώσουν, για να ξέρουμε πότε και με ποιους μιλάμε σοβαρά.

Υ/Γ. Ξεκαθαρίζω ότι υστερίες και υβριστικούς χαρακτηρισμούς δεν πρόκειται να δεχτώ στο χρονολόγιό μου, από όποια πλευρά και αν προέρχονται. Τα σοβαρά θέματα απαιτούν σοβαρούς και υπεύθυνους ανθρώπους, αρκετά μας έχει κοστίσει η ανευθυνότητα… Φτάνει ως εδώ !