Τετάρτη 22.05.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λάρισα: Ξεκινά η δίκη για τον «Ιανό» – 11 άτομα προς το εδώλιο του Δικαστηρίου

03.11.2023 /

Έφτασε η ώρα της ποινικής αποτίμησης για την καταστροφική πλημμύρα στην Καρδίτσα, που προκάλεσε τον Σεπτέμβριο του 2020 η κακοκαιρία Ιανός, αφήνοντας πίσω της 4 νεκρούς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr , πιθανότατα στις αρχές του 2024, 11 πρόσωπα που ήδη έχουν δώσει εξηγήσεις ως ύποπτοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και πλημμυρών εξ αμελείας, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας, στην πρώτη δίκη για το μπαράζ των φυσικών καταστροφών στην Θεσσαλία.

 

Η προδικαστική διαδικασία ολοκληρώνεται με την κλήτευση των υπόπτων και πλέον οι δικαστικές- εισαγγελικές αρχές προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραπομπή των υπόπτων με απευθείας κλήση στο ακροατήριο του Εφετείου (λόγω ειδικής δωσιδικίας). Η δίκη θα αφορά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και έναν αντιπεριφερειάρχη, τον τότε γ.γ Πολιτικής Προστασίας (και νυν) Βασ. Παπαγεωργίου, δύο δημάρχους της περιοχής, αστυνομικούς κλπ. Τα αδικήματα για τα οποία αναμένεται να δικαστούν είναι ανθρωποκτονίες εξ αμελείας (χάθηκαν 4 ανθρώπινες ζωές) και πρόκληση πλημμυρών από αμέλεια, με την έννοια της παράλειψης ενδεδειγμένων ενεργειών που θα απέτρεπαν ενδεχομένως τα συμβάντα.

Δίκη για τον Ιανό στην Καρδίτσα: Τραγικές συνέπειες

Τα 11 αυτά πρόσωπα έδωσαν εξηγήσεις ενώπιον της εισαγγελέως Καρδίτσας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η 41χρονη φαρμακοποιός, Ευδοκία Πλακιά και ακόμη τρεις κάτοικοι.

Υπενθυμίζεται πως τυχόν ευθύνες αρμόδιων κρατικών φορέων για τις φονικές πλημμύρες στο Μουζάκι Καρδίτσας είχε διαπιστώσει σε έκθεση του (ως τεχνικός σύμβουλος) ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Ο πρώην υπαρχηγός είχε διοριστεί ως τεχνικός σύμβουλος από την οικογένεια της αδικοχαμένης φαρμακοποιού. Η έκθεση είχε κατατεθεί μάλιστα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας ως στοιχείο της δικογραφίας.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωνε στην έκθεσή του ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, το περιβόητο 112 δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Το μήνυμα που προειδοποιούσε τους κατοίκους για ακραία καιρικά φαινόμενα στάλθηκε κατόπιν εορτής και συγκεκριμένα στις 22.00. Ώρες δηλαδή αφότου ο «Ιανός» είχε αρχίσει ήδη να επελαύνει. Όσο για το Μουζάκι, οι κάτοικοι δεν έλαβαν ποτέ το προειδοποιητικό μήνυμα επειδή εκεί δεν εκπέμπουν οι κεραίες του νομού Καρδίτσας αλλά του νομού των Τρικάλων.

Λάσπη

Εκείνη την ημέρα η πόλη της Καρδίτσας και τα γύρω χωριά καθώς και το Μουζάκι βυθίστηκαν μέσα στη λάσπη και στο νερό από την κακοκαιρία Ιανός που “έπνιξε” στην κυριολεξία τον μισό Νομό Καρδίτσας.

Η επόμενη μέρα που ξημέρωσε έφερε εικόνες βιβλικής καταστροφής που δύσκολα θα ξεχαστούν όσα χρόνια και να περάσουν. Καταστήματα μέσα στο νερό και τη λάσπη, επιχειρήσεις διαλυμένες, σπίτια σε άθλια κατάσταση, 4 νεκροί, έντονη μυρωδιά πετρελαίου σε όλη την πόλη της Καρδίτσας, αυτοκίνητα “πνιγμένα” μέχρι την οροφή, έπιπλα να κάνουν βόλτα μέσα στο νερό, κόσμος σοκαρισμένος από το θέαμα που αντίκρισε.

[fbcomments]