Κυριακή 20.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Die Welt: «Ελλάδα και δανειστές, αναπόφευκτα θα συγκρουστούν μέσα στο 2016»

02.01.2016

Η εφημερίδα θεωρεί ότι η Γερμανία δεν μπορεί να είναι τόσο πιεστική όσο πριν ένα χρόνο, προς τη χώρα μας, αφού η Ελλάδα αποτελεί ανάχωμα για το προσφυγικό

Η Die Welt σε σημερινό της άρθρο αναλύει τι πρόκειται να αντιμετωπίσει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μέσα στη χρονιά που μπαίνει. Ανάμεσα στα αγκάθια η εφημερίδα συγκαταλέγει και το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας.

«Το 2016 θα οδηγήσει αναπόφευκτα την Ελλάδα και τους δανειστές της σε νέα σύγκρουση» αναφέρουν οι συντάκτες του κειμένου και εξηγούν: «Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα λάβει χώρα τον Απρίλιο ή το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Από αυτήν εξαρτώνται πολλά: Μόνο εφόσον οι δανειστές κρίνουν ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας»

Το κείμενο συνεχίζει: «Από τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται όμως η συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών συντηρητικών στην εκταμίευση περαιτέρω δόσεων. Η Άγκελα Μέρκελ θα βρεθεί υπό αυτούς τους όρους στις αρχές του έτους σε δύσκολη θέση. Από τη μία όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινοβουλευτικής της ομάδας είναι πιθανό να διατυπώσουν διαφωνίες απέναντι στην πολιτική της, εάν η Ελλάδα παραπέμψει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στις ελληνικές καλένδες. Από την άλλη πλευρά όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει την ίδια πίεση στην Ελλάδα όπως πριν από έναν χρόνο. Κι αυτό επειδή το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα λόγω προσφυγικής κρίσης για την φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: topontiki.gr