Παρασκευή 06.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Διαβάσεις: Κάντε τον …σταυρό σας και περάστε

29.01.2019

Της Νικολέττας Μούκα

Τα Τρίκαλα μπορεί να φημίζονται ως η «έξυπνη πόλη» και οι επισκέπτες όταν έρχονται να αναφέρονται όχι μόνο στα αξιοθέατά της αλλά και σε διάφορες συνήθειες των Τρικαλινών, όπως μεταξύ αυτών ότι σταματούν στις διαβάσεις, όμως, αυτό συμβαίνει μόνο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αλλά τελικά, μετά το πρόσφατο ατύχημα με την παράσυρση πεζού στην κεντρική πλατεία, τίθενται εύλογα το ερώτημα αν όντως ισχύει και αυτό.

Δεν έχουν τελειωμό τα κακώς κείμενα

Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές, που συμπολίτες εκφράζουν τα παράπονά τους για τις ανύπαρκτες διαβάσεις. Τα κακώς κείμενα και οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στην πόλη, όπως κατέγραψε ο φακός του «Ε.Π» δεν έχουν τελειωμό.

Συνήθως οι διαβάσεις βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία και σε χώρους με ιδιαίτερη επισκεψιμότητα, όπως πλατείες, σχολεία, παιδικές χαρές κλπ. Όμως, στα Τρίκαλα, ακόμη και στο κέντρο της πόλης οι διαβάσεις είτε έχουν …ξεθωριάσει και δεν είναι ορατές, είτε δεν υπάρχουν καθόλου.

Βέβαια, σε πολλά μέρη αυτής της πόλης ο πεζός μοιάζει να μην είναι επιθυμητός.

Διαβάσεις και πεζοδρόμια πιασμένα από οχήματα που έχουν παρκάρει με τον πιο απίθανο τρόπο. Και το πιο απίθανο είναι ότι για να μπορέσει να περάσει ο πεζός πρέπει να βγει στον γεμάτο αυτοκίνητα δρόμο. Δηλαδή το αυτοκίνητο παρκαρισμένο και «ταχτοποιημένο» και η μαμά με το καροτσάκι, ο ηλικιωμένος, οι μαθητές να περπατούν στο δρόμο δίπλα – δίπλα με τα αυτοκίνητα, μέχρι να βρουν «τρύπα» ανάμεσα στα παρκαρισμένα, για να ξανανέβουν στο πεζοδρόμιο.

Για όσο κρατήσει βέβαια αυτό, γιατί παρακάτω θα βρεθεί πάλι κάποιο εμπόδιο εντός του πεζοδρομίου (που είναι το μόνο μέρος στο οποίο μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια), όπως χαλασμένα πλακάκια, που θα κάνουν τον πεζό να κατέβει πάλι στο δρόμο.

Για να μιλήσει όμως κανείς και από την αντίθετη πλευρά και οι οδηγοί έχουν το δίκιο τους. Οι θέσεις στάθμευσης ανύπαρκτες και το κυκλοφοριακό μόνιμο πρόβλημα.

Η κατάσταση δεν αργεί και βγει εκτός ελέγχου και στο δρόμο πολλές φορές βλέπουμε οδηγούς και πεζούς, πεπεισμένοι ο καθένας για το δίκιο του, να «στολίζονται» με διάφορα κοσμητικά επίθετα.

Όσον αφορά τον ποδηλατόδρομο, είναι χιλιοειπωμένα τα προβλήματα που υπάρχουν.

Συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι το πρόβλημα σε  αυτή την πόλη ξεκινάει από το γεγονός ότι κανένας δεν προσπαθεί να μπει στη θέση του άλλου, να καταλάβει τι δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζει λόγω των δικών μας πράξεων.

Βέβαια να επισημανθεί, πως καμία δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα δεν έχει μεριμνήσει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να συνυπάρξουν πεζοί, ποδήλατα και αυτοκίνητα.