Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας συνταξιούχων στα Τρίκαλα

26.11.2015

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν συνταξιούχοι των Τρικάλων σήμερα Πέμπτη 26 Νοέμβρη , στις 10:30 πμ , στο κτίριο του ΠΕΔΥ(πρώην ΙΚΑ) . Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ , Δημοσίου, κλπ στο πλαίσιο πανελλαδικής μέρας δράσης για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ηλίας Ζωγράφος πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ , τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη δύναμη και μαζική συμμετοχή συνταξιούχων στην πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη. Επίσης, χαιρετισμό απεύθυνε ο Βασίλης Μπαταγιάννης , πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ΟΑΕΕ . Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Τρικάλων ( από το κτίριο του ΙΚΑ μέχρι την πλατεία Ρήγα Φεραίου).

Τα αιτήματα των συνταξιούχων: 

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών

  • Να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για μείωση των συντάξεων.
  • Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις, δώρων και επιδομάτων άδειας.
  • Κάτω τα χέρια από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.
  • Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί αντιασφαλιστικοί φορομπηχτικοί νόμοι.
  • Καμία αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Στην ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι «τα νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν σε όσα μέχρι τώρα τσάκισαν τη ζωή μας, θα αποτελειώσουν ό,τι έχει απομείνει από τα κοινωνικο-ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, όλου του λαού. Τους σημερινούς συνταξιούχους θα μας οδηγήσουν στη μαζική φτώχεια, πετσοκόβοντας σε ό,τι απέμεινε από τις συντάξεις που παίρνουμε, κύριες και επικουρικές, θα καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ.

Τα παιδιά και τα εγγόνια μας βιώνουν ήδη ένα καθεστώς χωρίς ασφαλιστικά εργασιακά-δικαιώματα, με φτώχεια και ανεργία, εμποδίζονται να κάνουν δικές τους οικογένειες και τα προορίζουν να δουλεύουν μέχρι τα γεράματα για μια “σύνταξη” προνοιακού χαρακτήρα, όσοι μπορέσουν να φτάσουν σε αυτή.

Η ενοποίηση των Ταμείων θα γίνει μοχλός προώθησης δυσμενέστερων προϋποθέσεων για τους συνταξιούχους, θα χειροτερέψει την έτσι κι αλλιώς τραγική οικονομική κατάστασή τους.

Στο χώρο της Υγείας, η κατάσταση παίρνει δραματικές διαστάσεις, ο δημόσιος τομέας που απέμεινε διαλύεται, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχουν, τα νοσοκομεία καταρρέουν, το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό ελαχιστοποιείται, οι υπόλοιπες δομές παροχής υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής περίθαλψης εγκαταλείπονται, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται συνεχώς, τα βάρη φορτώνονται όλο και περισσότερο στους ασφαλισμένους, ενώ το ιδιωτικό κεφάλαιο ακονίζει τα νύχια του για να κερδοσκοπήσει από τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού και υγειονομικού συστήματος.

Η φορολογία μάς έχει τσακίσει, είτε έχουμε είτε όχι οικονομικές δυνατότητες, οι τράπεζες, το κράτος και οι επενδυτικοί γύπες θα μας αρπάξουν τα σπίτια.

Κανένας μας δεν μπορεί να αντέξει άλλο, κανένας μας δεν θα τους ανεχτεί άλλο.

Εδώ και τώρα αγώνας. Για να τους σταματήσουμε. Με ένα ενιαίο Μέτωπο, σε κοινό αγώνα εμείς και τα παιδιά μας, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, νεολαίοι.

Είμαστε σε δράση και ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις με την κατάθεση του νομοσχεδίου με αντιασφαλιστικά – αντισυνταξιοδοτικά μέτρα στη Βουλή.