Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με επιτυχία ο διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά»

06.03.2015

Σήμερα, Παρασκευή 6 Μαρτίου, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) διοργάνωσε τον 9ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» για τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων όλης της χώρας. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξων, κατά τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες, δηλαδή από τις 8:15 πμ έως τις 10:15 πμ. Η συμμετοχή των μαθητών, των προαναφερόμενων τάξεων, ήταν προαιρετική.

Οι σκοποί αυτού του πανελλήνιου διαγωνισμού ήταν οι μαθητές:

α) να αντιληφθούν ότι τα Μαθηματικά προσφέρουν αρκετές δυνατότητες στη ζωή μας και είναι ανθρώπινο – δικό μας  δημιούργημα,

β) να εκτιμήσουν τη χρήση των Μαθηματικών σε πολλές καθημερινές εφαρμογές,

γ) να χρησιμοποιήσουν τη σκέψη τους και τις γνώσεις τους στην επίλυση  προβλημάτων.

Ορισμένα από τα ερωτήματα – δραστηριότητες δόθηκαν ως παιχνίδι και κάποια άλλα απαιτούσαν τον υπολογισμό της λύσης ενός προβλήματος.

Για τη διευκόλυνση της διεξαγωγής του διαγωνισμού συστάθηκε υπεύθυνη τοπική επιτροπή, από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων σε συνεργασία με το Παράρτημα Ν. Τρικάλων της EME. Όλα τα δημοτικά σχολεία του νομού μας είχαν λάβει τις προηγούμενες ημέρες  την ανάλογη ενημέρωση για τη διεξαγωγή του εν λόγω διαγωνισμού. Σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν δόθηκε βεβαίωση συμμετοχής.

Μετά την τελική εξαγωγή των αποτελεσμάτων και χρονικά προς το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, από το Παράρτημα Τρικάλων της ΕΜΕ θα διοργανωθεί – όπως κάθε χρόνο – εκδήλωση βράβευσης των μαθητών που θα διακριθούν ανά τάξη ή και τμήμα.

Στον αντίστοιχο περυσινό 8ο διαγωνισμό από το νομό μας είχαν συμμετάσχει 60 δημοτικά σχολεία με 144 τμήματα. Για τη φετινή χρονιά παρόμοια στοιχεία θα εξαχθούν σε λίγες μέρες.

Ο Στέλιος Αμπράζης, Πρόεδρος του Παραρτήματος Ν. Τρικάλων της ΕΜΕ, επισκέφτηκε, σήμερα πρωί Παρασκευής, το 1ο δημοτικό σχολείο της πόλης των Τρικάλων. Ευχήθηκε στους μαθητές καλή επιτυχία και συνεχάρη όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους, η οποία αποτελεί μια ξεχωριστή κατάκτηση για τον κάθε μαθητή. Έτσι, οι μαθητές, αναδεικνύουν έμπρακτα τη στάση τους για μάθηση και υποδηλώνουν την επιθυμία τους για μελλοντικές επιτυχίες. Ακόμη, ο Στέλιος Αμπράζης μας επισήμανε: «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, από την περιοχή μας, συμμετέχουν όλο και περισσότεροι μαθητές στους μαθηματικούς διαγωνισμούς που διοργανώνουμε. Είναι η βάση των μετέπειτα υψηλών επιτυχιών. Την περυσινή χρονιά συμμετείχε περίπου, το 85% του μαθητικού δυναμικού των Ε΄ και Στ΄ τάξεων από όλο το νομό Τρικάλων. Θέλουμε, να ευχαριστήσω τους Διευθυντές και δασκάλους για τη συνεργασία μας και για την υποστήριξή τους και σε αυτή μας την προσπάθεια. Αυτή, αποτελεί μια ακόμη σημαντική προσφορά στη μαθητική νεολαία και αναδεικνύει στην κοινωνία μας το λειτούργημα του εκπαιδευτικού».