Σάββατο 24.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δήλωση του Προέδρου του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Χρίστου Λιάπη

07.01.2022 /

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Φίλες και φίλοι,

Μαζί με τις ευχές μου για τη Νέα Χρονιά που ανέτειλε εν μέσω των πρωτοφανώς δύσκολων συνθηκών που διαμόρφωσε η COVID-19, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για τα επόμενα βήματά μου.

Ακριβώς λόγω αυτών των πρωτόγνωρα πιεστικών καταστάσεων που δημιουργεί η Πανδημία απαιτείται από όλους μας υπευθυνότητα, σύνεση και αλληλεγγύη. Για το πεδίο δε της καταπολέμησης των εξαρτήσεων, στο οποίο η Κυβέρνηση της χώρας, μού εμπιστεύτηκε τη Διοίκηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, τον Νοέμβριο του 2019, αλληλεγγύη σημαίνει πως οφείλουμε να προτάσσουμε το συμφέρον των συνανθρώπων μας οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη, έναντι των προσωπικών μας στόχων και επιδιώξεων. Η Πανδημία πολλαπλασίασε τον αρνητικό αντίκτυπο των εξαρτήσεων και στην ελληνική κοινωνία, απαιτώντας ακόμη πιο εντατικές δράσεις για την καταπολέμησή τους. Στη δύσκολη, λοιπόν, αυτή φάση κρίνω πως προέχει η ολοκλήρωση του έργου που μου ανατέθηκε. Ενός έργου το οποίο, στην έως τώρα θητεία μου, χαρακτηρίστηκε από την εμπέδωση της εσωτερικής ειρήνης και από την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας ενός Οργανισμού που όσο μεγάλο είναι το εξωτερικό, ωφέλιμο, αποτύπωμα του ονόματός του στην ελληνική κοινωνία, άλλο τόσο δύσβατο ήταν το εσωτερικό του όταν κλήθηκα από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας να πάρω στα χέρια μου το τιμόνι του.

Γνωριζόμαστε πλέον καλά, από το 2015 και εντεύθεν, οπότε και τοποθετείται η αφετηρία της δημόσιας, πολιτικής παρουσίας μου στον νομό των Τρικάλων. Γνωριζόμαστε, όμως, όχι πια μόνον από τη δημόσια σφαίρα αλλά και μέσα από τη συνεχή μας αλληλεπίδραση στην καθημερινή ζωή, με όλες τις ιδιότητες που κλήθηκα και επέλεξα να υπηρετήσω, στο διάστημα αυτό, με κορυφαία ανάμεσά τους αυτή του ιατρού που αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του εκτός από την πρωτεύουσα και στην ιδιαιτέρα του πατρίδα. Οπότε, νιώθω πως δεν χρειάζεται να εξηγήσω περαιτέρω τους ανθρώπινους και τους θεσμικούς λόγους οι οποίοι δεν μου επιτρέπουν να αφήσω στη μέση, εν μέσω της μάχης με τις επιπτώσεις της Πανδημίας, τη σημαντική κοινωνική αποστολή που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, με τον διορισμό μου στην Προεδρεία του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, για να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεσή του για τις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα για τους κρατικούς λειτουργούς βάσει των σχετικών προθεσμιών. Είναι μία απόφαση την οποία είμαι βέβαιος πως θα την κατανοήσετε στους προφανείς λόγους και στα βαθύτερα κίνητρά της τα οποία κάθε άλλο παρά ωφελιμιστικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, καθώς ασκώ τα καθήκοντα του Προέδρου του ΚΕΘΕΑ, αμίσθως και αφιλοκερδώς, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα. Είναι μία απόφαση στην οποία βαρύνει περισσότερο η συνολική, εθνική αποστολή της καταπολέμησης των εξαρτήσεων, έναντι της επιθυμίας μου για προσφορά στον τόπο μου και στον νομό μας. Και είναι μια αποστολή την οποία άσκησα και θα συνεχίσω να ασκώ χωρίς κομματικό χρώμα, γιατί μπροστά στη μάστιγα των εξαρτήσεων δεν είμαστε ούτε μπλε, ούτε κόκκινοι, ούτε πράσινοι ούτε κάποιας άλλης πολιτικής απόχρωσης. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι πολίτες και μετά πολιτικοί ταγοί ή οπαδοί. Είμαστε όλοι δίπλα στους εξαρτημένους και τους απεξαρτούμενους συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη. Είθε, η σημερινή γιορτινή ημέρα των Φώτων και της Εορτής του Αγιασμού των Υδάτων, να χαρίζει φώς, δύναμη και αλήθεια στον δρόμο της ζωής τους την οποία κερδίζουν κάθε μέρα παλεύοντας με τον ίδιο τους τον εαυτό και τις επιλογές τους. Να χαρίζει Φως, Δύναμη και Αλήθεια στις ζωές όλων μας!

Xρίστος Χ. Λιάπης MDMSc,PhD

Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ

Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Δημόσιας Υγείας

[fbcomments]