Τετάρτη 27.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ντοπαρισμένη η Πηγή Δεβετζή – Της αφαιρούν τα μετάλλια

25.09.2016

Bόμβα ντόπινγκ έρχεται να προκαλέσει νέο πλήγμα στον ελληνικό αθλητισμό!

Η Πηγή Δεβετζή, η άλτρια που χάρισε την Ελλάδα το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και θα χάσει το μετάλλιο, όπως θα της αφαιρεθεί και εκείνο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2007 στην Οζάκα της Ιαπωνίας.
Λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, που στιγματίστηκαν από το σκάνδαλο (με άκρως πολιτικές διαστάσεις) με τους ντοπέ Ρώσους αθλητές, πολλοί από τους οποίους αποκλείστηκαν, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να ελέγξει ξανά τα δείγματα όλων των αθλητών που έχει αποθηκεύσει.
Το νέο δείγμα της Δεβετζή, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, επανεξετάστηκε από τα υψηλής ανάλυσης εργαστήρια και βρέθηκε πως η 40χρονη σήμερα πρώην άλτρια είχε κάνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 χρήση απαγορευμένης ουσίας, η οποία δεν είχε βρεθεί από τους ελέγχους που έγιναν τότε.
Ο νέος κανονισμός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επιβάλει όλα τα δείγματα ούρων και αίματος των αθλητών από τις μεγάλες διοργανώσεις να ψύχονται και να παραμένουν στην κατάψυξη για οκτώ χρόνια ώστε μετά να ελέγχονται εκ νέου, με νέες τεχνολογίες.
Η Πηγή Δεβετζή είχε βρεθεί ντοπέ και το 2007, μετά από επανέλεγχο που έγινε με την ίδια μέθοδο τον περασμένο Νοέμβριο. Και τότε, το δείγμα που είχε δώσει μετά το Παγκόσμιο Στίβου στην Οζάκα της Ιαπωνίας είχε καταψυχθεί και επανεξετάστηκε οκτώ χρόνια μετά, με αποτέλεσμα να βρεθούν απαγορευμένες ουσίες.
Τον Μάιο του 2009, η Πηγή Δεβετζή δεν βρέθηκε όταν αναζητήθηκε για έλεγχο ντόπινγκ σε προπονητικό κέντρο στη Γιάλτα της Ουκρανίας. Εξαιτίας αυτού, τον Δεκέμβριο του 2010 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) την τιμώρησε με δυο χρόνια αποκλεισμό.
ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Η Δεβετζή δεν είναι η μόνη Ελληνίδα αθλήτρια που έχει βρεθεί θετική σε επανέλεγχο δείγματος. Απλά η χρονική απόσταση από τη δειγματοληψία έως και τον έλεγχο του δεύτερου δείγματος είναι μεγάλη και όσοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει και αυτή η διαδικασία ως μέσο καταπολέμησης του ντόπινγκ προβληματίστηκαν.
Σε επανέλεγχο είχε βρεθεί θετικός και ο κολυμβητής, Γιάννης Δρυμωνάκος. Το πρώτο δείγμα του είχε ανοιχθεί την 1η Απριλίου του 2008 και ήταν “καθαρό”. Ωστόσο, δεν είχε αναζητηθεί σε αυτό η ουσία m3, η οποία έγινε γνωστή από το μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών, που “ξέσπασε” την ίδια εποχή. Τότε, έγινε επανέλεγχος σε πολλά δείγματα Ελλήνων αθλητών. Το δεύτερο δείγμα του Δρυμωνάκου είχε αναλυθεί για την πιθανότητα ύπαρξης της m3 (μεθυλτριενολόνη) σε αυτό στις 13 Μαΐου του 2008 και ήταν θετικό. Γεγονός, που απέφερε την τιμωρία του αθλητή και την αφαίρεση μεταλλίων του.
Ένα χρόνο μετά, το 2009 έγινε γνωστό ότι και η Αθανασία Τσουμελέκα ήταν θετική στην ουσία ερυθροποιητίνη (δείγμα αίματος και όχι ούρων). Ωστόσο, η ουσία είχε ανιχνευθεί σε ντόπινγκ κοντρόλ, από το οποίο είχε περάσει στις 20 Αυγούστου 2008, στο Πεκίνο.
Και αυτό το δείγμα αρχικά είχε φανεί “καθαρό”. Όμως, μετά την ανακάλυψη της εξελιγμένης μορφής ερυθροποιητίνης (CΕRΑ) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2009 να επανεξετασθούν δείγματα αθλητών από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Έτσι, βρέθηκε θετική σε επανέλεγχο και η Τσουμελέκα.
Θυμίζουμε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου είχε ενημερώσει πως βρέθηκαν δείγματα από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2005 και του 2007, μέσω επανέλεγχου. Επίσης, αυτή είναι η δεύτερη φορά που προκαλείται ζήτημα με τη Δεβετζή, καθώς έχει τιμωρηθεί με δύο χρόνια αποκλεισμό για αποτυχημένο έλεγχο (δεν έδωσε δείγμα).