Τρίτη 16.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Την Δευτέρα οι πρώτες βουτιές μαθητών στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Τρικάλων

23.11.2018

Φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εντάχθηκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ Δημοτικού η εκμάθηση κολύμβησης μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της φυσικής αγωγής στα δημοτικά σχολεία.

Στα Τρίκαλα το μάθημα υλοποιείται σε τρεις περιόδους των 8 κολυμβητικών μαθημάτων η κάθε μία στο ανακαινισμένο δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης μας.

Η πρώτη περίοδος διαρκεί από 26/11/2018 έως 1/2/2019 με 302 μαθητές από 15 σχολεία και 20 τμήματα.

Η δεύτερη περίοδος από 4/2/2019 έως τις 29/3/2019 με 348 μαθητές από 17 σχολεία και 22 τμήματα.

Η τρίτη περίοδος από 1/4/2019 έως τις 7/6/2019 με 399 μαθητές από 26 σχολεία του νομού Τρικάλων και 31 τμήματα.

Στόχος του μαθήματος είναι οι μικροί μαθητές να εξοικειωθούν με το υγρό περιβάλλον και να αποκτήσουν βιωματικές γνώσεις των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής. Μέσα από την παιγνιώδη μορφή διδασκαλίας από τους εξειδικευμένους γυμναστές στο αντικείμενο της κολύμβησης οι μαθητές διδάσκονται τις βασικές δεξιότητες επίπλευσης και προώθησης σ’ αυτό, καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις για μια ασφαλή και δια βίου καλή σχέση με το νερό και την κολύμβηση.

Η κολύμβηση, σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί την ιδανικότερη μορφή άσκησης και επηρεάζει τόσο την υγεία όσο κα την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους και αναπτύσσοντας την αυτοπεποίθησή τους.

Ο σημαντικότερος όμως λόγος που η εκμάθηση της κολύμβησης στα σχολεία τυχαίνει μεγάλης κοινωνικής αποδοχής είναι η πρόληψη των επικίνδυνων καταστάσεων στο νερό.

Κάθε χρόνο στην πατρίδα μας πνίγονται περίπου 10 παιδιά και έφηβοι. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με την πληθώρα των ακτών, ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι πνιγμοί είναι η κολύμβηση να διδάσκεται στο σχολείο από μικρή ηλικία.

Τα μαθήματα υλοποιούνται εντός ενός συνεχόμενου διδακτικού δίωρου. Στο διδακτικό δίωρο περιλαμβάνεται ο χρόνος μετάβασης των μαθητών/τριών από και προς το χώρο διεξαγωγής της διδασκαλίας της κολύμβησης, η χιλιομετρική απόσταση και η διάρκεια της διδασκαλίας.

Τη διδασκαλία της κολύμβησης πραγματοποιούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής ή/και πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής (ωρομίσθιοι) προκειμένου να τηρείται η αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά εκπαιδευτικό.

Έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα τα οφέλη που προσκομίζουν οι μικροί μαθητές από το μάθημα της κολύμβησης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ( Α/θμια και Β/μια Εκπαίδευση, ΤΕΦΑΑ, αστική και υπεραστική συγκοινωνία, δήμοι ) συνεργάζονται άψογα και τη φετινή σχολική χρονιά για την επιτυχή εφαρμογή του μαθήματος.

Η συντονίστρια της κολύμβησης
Χασιώτη Παρασκευή