Πέμπτη 06.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βαρουφάκης: Δεν φέρω καμία ευθύνη, οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν

19.07.2015

Αθήνα
Οποιαδήποτε ευθύνη για τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ελλάδα αρνείται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, πετώντας ευθέως το μπαλάκι των ευθυνών στους «θεσμούς, οι οποίοι αφαίρεσαν το οξυγόνο από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι που παραδόθηκε». Οσον αφορά το δικό του πολιτικό μέλλον, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, σεβόμενος τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε «πρώτο – κατά πάσα πιθανότητα – σε σταυρούς βουλευτή της χώρας».

«Ολοι κάνουμε λάθη, αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε», υπογραμμίζει ο Γ. Βαρουφάκης στην ιταλική εφημερίδα, για να προσθέσει ότι « Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όσα συνέβησαν στη συνέχεια ήταν μία πολιτική επιλογή για να ανατραπεί η εκλογή αυτή» Στη συνέντευξή του, με τίτλο «Είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς, είμαι έτοιμος να επιστρέψω», ο πρώην υπουργός υποστηρίζει οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έβαλαν την κυβέρνηση στη γωνία από την πρώτη ημέρα.

Ο Γ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τώρα περιθώρια για να ζητηθεί περικοπή του χρέους και εκτιμά πως «όποιος υποστηρίζει αυτή τη θεωρία δεν έχει κατανοήσει τι συνέβη». «Από το 2010 το ελληνικό κράτος είναι οικονομικά αφερέγγυο», δηλώνει.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να τον απομακρύνει. «Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική», υποστηρίζει.

Σχολιάζοντας τη νέα συμφωνία, ο Γ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι κανείς δεν πιστεύει σε αυτήν. «Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως καταστροφικό», δηλώνει και επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν τεχνικά μέτρα που μπορούν να κάνουν να λειτουργήσει ένα μη εφαρμόσιμο πρόγραμμα» – στο οποίο κατά την άποψή του δεν πιστεύει ούτε ο Σόιμπλε.

Επανερχόμενος στο θέμα της παραίτησής του, ο Γ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι παραιτήθηκε τη νύχτα του δημοψηφίσματος, «γιατί η κυβέρνηση έκανε λάθος να μην χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμά του για να ασκήσει πίεση επί των πιστωτών». Διευκρινίζει ωστόσο ότι «δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο επαναστάτης από τον Τσίπρα, ήταν μία δύσκολη επιλογή».

Οσον αφορά τη μελλοντική του δράση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα και ότι οφείλει να το πράξει και για τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε «πρώτο – κατά πάσα πιθανότητα – σε σταυρούς βουλευτή της χώρας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ