Σάββατο 12.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο από τους δασκάλους

24.01.2021

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για την ώρα αποχώρησης των νηπίων, ζητώντας παράλληλα άμεσα  μέτρα προστασίας από την πανδημία στα σχολεία, πραγματοποιούν Δευτέρα 25 στις  14:00 το μεσημέρι στην πλατεία Ο.Τ.Ε. οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί του νομού.

Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν:

«Συναδέλφισσες-συνάδελφοι.

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. για ακόμη μια φορά, συνεχίζει να εκπλήσσει δυσάρεστα τους εκπαιδευτικούς και να δημιουργεί σύγχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα,     δυσχεραίνοντας αντί να διευκολύνει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών καθώς, με αιφνιδιαστική απόφαση που υπέγραψε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. Β΄ 83/15-1-2021), τροποποίησε την ώρα αποχώρησης των νηπίων που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από 13:00 σε 13:10 δίχως καμία αιτιολόγηση αυτής της επιλογής και, κατά την προσφιλή τακτική της, δίχως προηγούμενο διάλογο.

Στην παρούσα, εξαιρετικά δύσκολη για την εκπαίδευση και το έργο των εκπαιδευτικών, συγκυρία οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί τηρούν αυστηρά τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Υ.ΠΑΙ.Θ. και, υπερβαίνοντας καθήκοντα και ωράριο, αποτρέπουν τον συγχρωτισμό κατά την είσοδο και αποχώρηση των νηπίων κάτι που έχει αποδειχθεί σε όλο το διάστημα λειτουργίας των σχολικών μονάδων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν η ενέργεια της ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., υποτίθεται πως, έχει ως στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας της αποχώρησης των μαθητών, παραβιάζει ανοιχτές θύρες αφού οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες. Αντίθετα, αυξάνεται η πιθανότητα και συνωστισμός να δημιουργηθεί στα σχολικά συγκροτήματα με μία θύρα εισόδου-εξόδου, αλλά και να ταλαιπωρηθούν γονείς με παιδιά και στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο. Δημιουργείται, επίσης, τεράστια δυσλειτουργία στις μεταφορές των μαθητών.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μια ακόμη αύξηση ωραρίου των νηπιαγωγών μετά από αυτήν που τους επιφύλασσε το Π.Δ. 79/2017.

Καταγγέλλουμε τόσο την τακτική του υπουργείου όσο και το περιεχόμενο της απόφασης και δηλώνουμε πως δεν θα αποδεχτούμε κανένα σχέδιο αλλαγής του ωραρίου των εκπαιδευτικών, το οποίο στην Ελλάδα είναι ήδη από τα υψηλότερα συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας, με το πρόσχημα της πανδημίας. Δεν είναι δυνατόν το φιλότιμο των εκπαιδευτικών να αποτελεί πεδίο εκμετάλλευσης, για μια ακόμη φορά, σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Απαιτούμε:

             Άμεση ανάκληση της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης.

             Άμεση λήψη όλων των μέτρων που έχουν προτείνει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες  για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο σχολικό περιβάλλον όπως,

  • μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με αντίστοιχη πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών,
  • αυξημένη κρατική χρηματοδότηση για πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε μέσα προστασίας και καθαριότητας,
  • διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές,
  • προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν πλήρως τις αυξημένες ανάγκες.

             Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών Ν. 4589/19 (Γαβρόγλου) και 4692/20 (Κεραμέως) και της εφαρμοστικής αυτών απόφασης (Φ.Ε.Κ. Β΄ 6603/ΓΔ4/20-1-2021), που προωθεί την τιμωρητική αξιολόγηση-χειραγώγηση και τη λειτουργία του σχολείου ως επιχείρηση.

 

Όλες-οι στην παράσταση διαμαρτυρίας

τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 14:00 στην πλατεία Ο.Τ.Ε.

Κηρύσσουμε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας από 13:00 έως 16:00»