Τρίτη 09.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Την «δασκάλα του λαού» τίμησε το ΚΚΕ

02.11.2018 /

Την κομμουνίστρια παιδαγωγό και πεζογράφο Έλλη Αλεξίου, που τον προηγούμενο μήνα συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το θάνατό της, τίμησε η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Τρικάλων του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση έγινε σήμερα το απόγευμα στην «Σουίτα» art café με αφορμή τη συμπλήρωση των 100χρονων του Κόμματος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είναι αφιερωμένες σε αγωνιστές δασκάλους που με το εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους έργο βοήθησαν στη μόρφωση και την αφύπνιση της συνείδησης του λαού μας.

Η εκδήλωση περιλάβανε θεατρικό και μουσικό δρώμενο, δίνοντας έναν πιο ζωντανό τόνο.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η «δασκάλα του λαού» – όπως χαρακτηρίστηκε – γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης (1894), σε οικογένεια προοδευτικών διανοουμένων της πόλης. Ο πατέρας της είχε συλληφθεί και φυλακιστεί στην επανάσταση του Θερίσσου το 1905. Αδέλφια της η Γαλάτεια Αλεξίου – Καζαντζάκη, η πρώτη κομμουνίστρια Ελληνίδα πεζογράφος και ποιήτρια, ο Ραδάμανθυς και ο Λευτέρης – ένας ακόμη λογοτέχνης στην οικογένεια.

Μεγάλωσε σ’ ένα σημαντικό λογοτεχνικό περιβάλλον και κοντά πάντα στους μεγάλους του Πνεύματος. Τον Καζαντζάκη, τον Σικελιανό, τον Βάρναλη, τον Αυγέρη κ.ά. Το 1911 έρχεται στην Αθήνα για σπουδές και, παράλληλα, αρχίζει το λογοτεχνικό της έργο. Το 1914 διορίστηκε στο Γ΄ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο της Αγίας Παρασκευής Ηρακλείου (που η εμπειρία της αυτή αποτυπώθηκε στο πρώτο της ομότιτλο μυθιστόρημα).