Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Θρήνος στο στερνό “αντίο” του Γιάννη Ασπρούδη

07.09.2019

Το τελευταίο αντίο σε έναν από τους πιο μάχιμους λιμενικούς που υπηρετούσε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, τον 44χρονο ανθυπασπιστή Γιάννη Ασπρούδη αποχαιρέτησαν το απόγευμα του Σαββάτου φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι μαζί με τους οποίους ως πληρώματα των ναυαγοσωστικών σκαφών Ν/Γ 519 και 518 διέσωσαν εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο την περίοδο της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης.

Λίγο πριν την Εξόδιο Ακολουθία η σορός του αδικοχαμένου Λιμενικού μεταφέρθηκε μπροστά από τα σκάφη που υπηρέτησε, με τους συναδέλφους του να του αποδίδουν τιμές αλλά και το ύστατο χαίρε.

Παρόντα όταν τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου αλλά και ο διοικητής της 9ης Περιφερειακής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου του Λιμενικού Γιώργος Σκανδάλης, που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία.

Δείτε σε βίντεο από το politischios.gr τη στιγμή που τα σκάφη του Λιμενικού στη Χίο αποδίδουν τιμές στον αδικοχαμένο Γιάννη Ασπρούδη:

 

 

Ο Γιάννης Ασπρούδης ήταν μέλος του πληρώματος του ναυαγοσωστικού σκάφους 518, με συμμετοχή σε πλήθος επιχειρήσεων διάσωσης και περισυλλογής προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Γιάννης Ασπρούδης τον Ιανουάριο του 2019 υπέστη σοβαρό πρόβλημα υγεία και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών στο Νοσοκομείο Χίου μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου όλους αυτούς τους μήνες παρέμενε σε κώμα στην εντατική.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν ο Γιάννης Ασπρούδης δεν ανέκτησε τις αισθήσεις του και έχασε τη μάχη για τη ζωή, αφήνοντας πίσω ένα αγόρι ηλικίας 14 ετών.

Ο Γιάννης Ασπρούδης γεννήθηκε στο Ξυλοχώρι Τρικάλων και σε πολύ μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Βροντερό και το Λύκειο στα Τρίκαλα. Φιλεργατικός από μικρός, δούλευε συνεχώς μετά το τέλος της σχολικής του εκπαίδευσης, για να στηρίξει την οικογένειά του.

Προ εικοσαετίας περίπου εγκαταστάθηκε στη Χίο, όπου εργάστηκε στο Λιμενικό Σώμα. Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων διάσωσης προσφύγων σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπου διακρίθηκε για το θάρρος του και την αυταπάρνησή του.

Να «υιοθετήσει» η Βουλή το παιδί του Τρικαλινού ανθυπασπιστή του Λιμενικού Σώματος, Ιωάννη Ασπρούδη, που έχασε πρόσφατα τη ζωή του σε ηλικία μόλις 44 ετών, μετά την καρδιακή ανακοπή που υπέστη, ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.