Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Βρετανία αποχαιρετά την Ευρωπαϊκή Ενωση;

08.05.2015

«Αντίο Βρυξέλλες;» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, με αφορμή το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και τη νίκη των Συντηρητικών του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η νίκη του Κάμερον ενδέχεται να προκαλέσει την ήττα της Ευρώπης, διότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τη Γερμανία ένα Brexit θα ήταν πάνω απ’ όλα ακριβή», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ο θριαμβευτής των βρετανικών εκλογών Ντέιβιντ Κάμερον, σε σύντομο μήνυμά του κατά την είσοδό του στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε πως θα προχωρήσει, όπως είχε δεσμευτεί, στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι η παραμονή του κ. Κάμερον στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δεν αφορά μόνο τα 64 εκατομμύρια Βρετανούς, αλλά θα έχει επιπτώσεις και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οπότε, «αντίο Βρυξέλλες;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

Το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών δείχνει την κατεύθυνση την οποία τώρα αναμένεται να ακολουθήσει η χώρα μέσα στην Ε.Ε..

Οι Εργατικοί και το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στην Ένωση. Οι Συντηρητικοί και το δεξιό ευρωσκεπτικιστικό UKIP επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με τον κ. Κάμερον να έχει δεσμευθεί να αφήσει τους Βρετανούς να αποφασίσουν αν επιθυμούν να συνεχίσουν να ανήκουν σε μια «μεταρρυθμισμένη Ε.Ε.». Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν είναι ούτε κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ούτε αμιγώς φιλοευρωπαϊστές.

Στα μάτια πολλών Βρετανών η Ε.Ε. είναι ένα μέρος όπου κυριαρχούν οι αυστηροί κανόνες, η γραφειοκρατία και η κακοφωνία. Προς το παρόν οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι πιθανότητες οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους είναι 50/50.

Μια αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. θα είχε σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για τη Γερμανία, όπως προειδοποιούν πολλοί οικονομολόγοι και ενώσεις.

Το ερώτημα που θέτει η Handelsblatt είναι με ποιο τρόπο θα καταφέρει ο κ. Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε.. Πάντως, όπως υπογραμμίζουν στη Γερμανία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη να διατηρήσει τη Βρετανία στην Ε.Ε. με κάθε κόστος.

Ίσως η κ. Μέρκελ να υποστηρίξει μια νομοθεσία που να καθιστά πιο δύσκολη την παροχή κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες από την Ε.Ε., όμως σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευτεί τις βασικές ευρωπαϊκές συνθήκες.

Πάντως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, επισημαίνει η εφημερίδα, η Ευρώπη θα πρέπει να προσπαθήσει να προσελκύσει με κάθε τρόπο τη Μ. Βρετανία, διότι με τον κ. Κάμερον πρωθυπουργό η διάσπαση με την Ε.Ε. είναι πλέον μια πραγματική πιθανότητα.