Τρίτη 25.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βρετανία: Σήμερα ψηφίζουν, αύριο… το αποτέλεσμα

23.06.2016

Στα εκλογικά τμήματα προσέρχονται οι Βρετανοί για να αποφασίσουν εάν θα μείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από μία εξοντωτική εκστρατεία στην οποία κινητοποιήθηκε κάθε παράγοντας και η χαοτική συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ζήτημα της οικονομίας και της μετανάστευσης. Η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία και εξετάζει τις επιπτώσεις ενδεχόμενου Brexit, αλλά γνωρίζει ότι ακόμη η παραμονή θα έχει επιπτώσεις.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (ώρα Λονδίνου, 09:00 ώρα Αθήνας) και κλείνουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Αθήνας). Δεν καταγράφονται σημαντικά προβλήματα στην ψηφοφορία, αν και ο καιρός είναι βροχερός σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η ροή των αποτελεσμάτων αναμένεται να ξεκινήσει μερικές ώρες μετά τα μεσάνυχτα προς Πέμπτη, αλλά ο κύριος όγκος τους αναμένεται τα ξημερώματα -και ακόμη και τότε, δεδομένου του ότι η μάχη προβλέπεται να δοθεί στο νήμα, είναι άγνωστο πότε το πρωί της Παρασκευής θα έχει σχηματιστεί μία πρώτη σαφής εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, η νύχτα θα είναι μακρά.

Στις διεθνείς αγορές, η στερλίνα κατέγραφε ενίσχυση έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, αγγίζοντας στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών το 1,4844 δολ. (ενίσχυση κατά 0,4% και στο υψηλότερό της επίπεδο από τον Ιανουάριο). Το χρηματιστήριο στο Λονδίνο άνοιξε με άνοδο 0,6%, ενώ στο πράσινο βρίσκονται και τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η ανησυχία ειδικά για την παγκόσμια οικονομία είναι τέτοια που η G7 φέρεται να έχει έτοιμο ανακοινωθέν πως σε περίπτωση «είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηρεμήσει τις διεθνείς αγορές».