Τετάρτη 19.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εν μέσω αντιπαραθέσεων η συζήτηση στη Βουλή

22.07.2015

Ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία μετά τις 2 τα ξημερώματα. Η διαδικασία στην Ολομέλεια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, τραυματιών και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή 20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα που δολοφονήθηκε 21 Ιουλίου του 1965.

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σημειώνει ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο.

Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) επέκρινε την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής κάνοντας λόγο για «απολύτως πρωτοφανή» περιστατικά. Ο κ. Δένδιας είπε ότι οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει να αποσυρθούν από την Πρόεδρο της Βουλής ή η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση πριν ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς σφυροκοπείται, όπως είπε, από το μείζων θεσμικό όργανο της Βουλής, την πρόεδρό της.

Δεν σφυροκοπώ την κυβέρνηση αλλά εκείνους που εκβιάζουν την κυβέρνηση, απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου. Απαντώντας δε στον Νίκο Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για λόγους εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε να μην επαναλάβουν οι βουλευτές την καρικατούρα, όπως είπε, βουλευτή που δήλωσε πως δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο.

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας αποφάσισε υπέρ της διαδικασίας του κατεπείγοντος και της πρότασης της διάσκεψης. Μετά το τέλος της επί της διαδικασίας της ψηφοφορίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέδωσε την έδρα του προεδρεύοντος στον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο.

Οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε με βολές εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου, δημιουργώντας ένταση η οποία εκτονώθηκε και με την παρέμβαση από το προεδρείο της Βουλής. Αργότερα, υποστήριξε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας BRRD στο Εθνικό Δίκαιο, που ρυθμίσει τα θέματα της προετοιμασίας των σχεδίων ανάκαμψης και εξυγίανσης σε επίπεδο τραπεζικών ιδρυμάτων. Δεν βλέπω γιατί κάποιος συνάδελφος θα πρέπει να καταψηφίσει αυτή την οδηγία, είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγησε πώς η Ποινική Δικονομία κατέστη προαπαιτούμενο. «Επιμέναμε στους θεσμούς πάνω στις δικές μας προτάσεις. Βρισκόμαστε ενώπιον της εμμονής των θεσμών, οι οποίοι εμμένουν στο κείμενο του 2014. Μέσα στις ρυθμίσεις του υπάρχουν κάποιες που μου φαίνονται και φαίνονται και στον νομικό κόσμο της χώρας, προβληματικές» παραδέχτηκε.

«Είναι ικανό να καθορίσει συνολικά τη στάση μας; Όχι γιατί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί πολυσχιδές κείμενο και γιατί τα δύο προβληματικά θέματα μπορούμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με πιο σωστό τρόπο, εάν η χώρα κατορθώσει να επιβιώσει στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας: «Έχω πειστεί ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το Grexit. Βρίσκομαι αντιμέτωπος με δύο προβλήματα και πρέπει να διαλέξω αυτή που δεν είναι χειρότερη».