Σάββατο 02.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σήμερα η “μάχη” των προγραμματικών δηλώσεων

05.10.2015

Για έναν πολιτικό και νομοθετικό «μαραθώνιο» ετοιμάζονται ο Αλέξης Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου, υπό τη σκιά του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου.

Η μάχη των προγραμματικών δηλώσεων ξεκινά στη Βουλή και σε αυτήν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται αφενός να αποτυπώσουν το πλαίσιο της πολιτικής την οποία θα ακολουθήσουν την επόμενη κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αφετέρου να… διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τις ευθύνες του παρελθόντος και τις πολιτικές επιλογές του αύριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το βάρος των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει, θα μιλήσει για τους βασικούς στόχους της κυβέρνησής του με στόχο μία Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, κοινωνικά δίκαιη, ισότιμο εταίρο στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

Άμεση προτεραιότητα θα πει ο πρωθυπουργός είναι η ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, με εφαρμοστικά μέτρα αλλά και μεταρρυθμίσεις, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους και να διασφαλιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στόχοι που για να επιτευχθούν απαιτούν σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Επενδύσεις και ανάπτυξη είναι οι δύο όροι που θα χρησιμοποιήσει περισσότερο στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα όμως θα εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί σκληρά τα εκκρεμή σημεία της συμφωνίας, όπως τα κόκκινα δάνεια και τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας, αναζήτηση ισοδύναμων που θα ανακουφίσουν τους αγρότες, ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, άνοιγμα στην αγορά ενέργειας.

Θα επιμείνει ιδιαίτερα στη συνέχιση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στη δημιουργία δίκαιου φορολογικού συστήματος, στη σύγκρουση με τις παθογένειες του παρελθόντος, στη διοικητική μεταρρύθμιση και στην πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Η στάση της ΝΔ

Με ανοικτή τη διαδικασία για εκλογή νέου προέδρου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να οργανωθεί για να έχει δυναμική παρουσία στη Βουλή στον αντίποδα των εξαγγελιών Τσίπρα. Εισηγητές θα είναι οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Βρούτσης και Άδωνις Γεωργιάδης, έπειτα από πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η ΝΔ θα καταψηφίσει το βράδυ της Τετάρτης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχθεί νέα υφεσιακά μέτρα, περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα πει «ναι» στις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις και στις νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα δηλώσει στο πλευρό της κυβέρνησης ως προς την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους.

Στη γραμμή που ακολούθησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την περίοδο πριν από τις εκλογές, οι τρεις εκπρόσωποι του κόμματος θα μιλήσουν για εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπέγραψε το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο, και ανέκοψε τη θετική πορεία της χώρας.

[fbcomments]