Πέμπτη 09.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή – Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία

15.07.2015

Έπειτα από μία τεταμένη συνεδρίαση της Διάσκεψης της προέδρων της Βουλής, η Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 τις εργασίες της προκειμένου να συζητηθούν και να τεθούν τα μεσάνυχτα σε ψηφοφορία τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων της ευρωζώνης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν αναμένεται να μιλήσουν.

Της διαδικασίας προήδρευσε αρχικά η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έθεσε προς ψήφιση στην Ολομέλεια το εάν θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία, ή θα υπάρξει περισσότερος χρόνος για συζήτηση. Κατόπιν και εισήγησης του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, η Ολομέλεια αποφάσισε να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία. Μετά την απόφαση, η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο να προεδρεύσει της συζήτησης και αποχώρησε από την έδρα.

Κάλεσμα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν όλοι μαζί απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στη συμφωνία παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλή και τόνισε: «Tη Δευτέρα το πρωί στις 09.30 ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου. Ήταν μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό. Ξέρω όμως ότι κάναμε κάτι που αισθανόμαστε ότι δεν είχαμε καμιά επιλογή. Και δεν είχαμε ούτε βεβαιότητες και δεν έχουμε ούτε σιγουριές».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μία συμφωνία δύσκολη και εκτίμησε ότι υπάρχει η προσπάθεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να είναι μια παρένθεση και η προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει.

Δεν υπερασπίζομαι το νομοσχέδιο, αλλά την ανάγκη ψήφισής του, είπε ο κ. Βίτσας. Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι το νέο μονοπάτι της ιστορίας, πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι ο ελληνικός λαός δεν μας επιτρέπει να αναδιπλωθούμε από την ηγεσία του πολιτικού σκηνικού.