Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξεπερνά το πλαφόν το βαμβάκι – Οσμή σκανδάλου με τις δηλώσεις

24.02.2015

Φόβοι… για σκάνδαλα που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος αρχίζουν να εκφράζονται από αγροτοσυνδικαλιστές αλλά και παραγωγούς στον Θεσσαλικό κάμπο, σχετικά με τη καλλιεργήσιμη έκταση με βαμβάκι την περασμένη χρονιά.

Ξαφνικά ενώ όλοι υπολόγιζαν πως η έκταση αυτή δεν ξεπερνά τα 2,3 εκατομμύρια στρέμματα φέρεται πως αυτά τελικά… έφτασαν τα 2,7 εκ. στρέμματα ενώ βάση του Κανονισμού 73/2009 τα καλλιεργούμενα στρέμματα για τη χώρα μας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. στρέμματα. Η αύξηση των στρεμμάτων σημαίνει ότι αναλογικά θα μειωθεί και η ειδική (συνδεδεμένη) ενίσχυση, που κάποιοι την υπολογίζουν μέχρι και 13 ευρώ ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις που φιλοξένησε το σάιτ «Αγρότυπος» και μεταφέρουμε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, κ. Νίκος Σκοπιανός, τόνισε τα εξής: «από την επίσημη ενημέρωση που είχα είναι ότι τα στρέμματα με βαμβάκι του 2014 ανέρχονται τελικά σε 2,7 εκατ. στρέμματα. Βέβαια ακόμη δεν γνωρίζουμε πώς εξελίχθηκαν τα στρέμματα που δεν συγκομίστηκαν. Συνήθως τέτοια εποχή γνωρίζαμε το ύψος της συνδεδεμένης. Αναμένουμε μια επίσημη ενημέρωση».

Ο κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, ανέφερε: «μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι δε ήμαστε το 2014 πάνω από 2,3 εκατ. στρέμματα. Ξαφνικά περνάει η εικόνα ότι είμαστε στα 2,78 εκατ. στρέμματα, που σημαίνει ότι αυτόματα το σύνολο των βαμβακοπαραγωγών θα χάσει στη συνδεδεμένη περίπου 12 – 13 ευρώ το στρέμμα (από 76 ευρώ/ στρέμμα αναμένεται να φτάσει στα 64 ευρώ). Θα πρότεινα να δημοσιεύσουν τα ΑΦΜ των δικαιούχων ανά περιφέρεια και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Οι δηλώσεις έχουν «κλειδώσει» και δεν μπορεί κανένας να προχωρήσει σε αλλαγές της καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ. Εκτός αν πρόκειται για κάποια άνωθεν εντολή».

Χ.Κ.