Τετάρτη 27.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κουβέντες, πολιτική εκμετάλευση και… υποσχέσεις για ζημιές 8,6 εκατ. ευρώ

14.09.2016

Τα 8.600 ευρώ φτάνουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι ζημιές που έχει υποστεί ο νομός Τρικάλων από την τελευταία θεομηνία. Σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Υπουργό κ. Παν. Κουρουμπλή και τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Μπαλάφα και την οποία σύσκεψη έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά με δελτία τύπου και ανακοινώσεις τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, οι δήμαρχοι Δημήτρης Παπαστεργίου και Κώστας Μαράβας , ζητήθηκε η αποζημίωση των κατοίκων που έχουν πληγεί, καθώς και η αποκατάσταση των ζημιών. Φυσικά πουθενά μα πουθενά κουβέντα για τις ευθύνες όλων αυτών που έκαναν τα έργα υποδομής όλα αυτά τα χρόνια και ξέχασαν να καθαρίσουν ρέματα… και κανάλια. Απολαύστε… τις ανακοινώσεις τους:

Οι βουλευτές

Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα την αντιμετώπιση των ζημιών από τη θεομηνία της περασμένης εβδομάδας. Παρόντες ήταν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εσωτερικών μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, όλοι οι Βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφεριάρχης και οι τέσσερις Δήμαρχοι. Από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο διαβεβαιώθηκε ότι γίνεται συντονισμός με τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξής για την διαδικασία καταγραφής και ενίσχυσης των πληγέντων. Σε μια τέτοια θεομηνία, που παρόμοια έχει να δει ο νομός μας από το 1907 είμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι ώστε να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Παρόλα αυτά χρειάζεται να εργαστούμε με τη στήριξη όλων των φορέων και αφού καταγραφούν οι ζημιές, να συνεχιστούν τα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να θωρακίσουμε την περιοχή μας για το μέλλον. (Το παραπάνω κείμενο αναρτήθηκε από τον Χρήστο Σιμορέλη και το κοινοποίησε ο Σάκης Παπαδόπουλος)

Ο Κώστας Αγοραστός

«Να δοθούν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες (νοικοκυριά, αγρότες – κτηνοτρόφους, επιχειρήσεις) και να χρηματοδοτηθούν τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης στα δίκτυα υποδομών και ιδίως τους δρόμους ζήτησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Υπουργό κ. Παν. Κουρουμπλή και τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Μπαλάφα.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Τρικάλων κατέθεσαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών πλήρη φάκελο στον οποίο περιλαμβάνονται:

-Εκθέσεις/Αυτοψίες ζημιών

-Περιγραφή της μετεωρολογικής κατάστασης σε σχέση με τις ζημιές.

-Περιγραφή της μεθοδολογίας ανάλυσης του κόστους.

-Φωτογραφική τεκμηρίωση.

Σύμφωνα με την έκθεση και με βάση μετριοπαθείς υπολογισμούς, απαιτούνται τουλάχιστον 8 εκατομμύρια 600 χιλιάδες ευρώ για την επείγουσα αποκατάσταση του οδικού δικτύου και τη δρομολόγηση βασικών αντιπλημμυρικών έργων. Το γεγονός ότι η ΠΕ Τρικάλων είναι ορεινή σε ποσοστό 65% και η επικείμενη έλευση του χειμώνα καθιστούν άκρως απαραίτητη την ταχεία δρομολόγηση και εκτέλεση των έργων προκειμένου να μην υπάρξουν νέες ζημιές κι ως εκ τούτου αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κόστος αποκατάστασής τους.

Στις τοποθετήσεις τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών οι κ. κ. Κ. Αγοραστός και Χρ. Μιχαλάκης ανέδειξαν με έμφαση το ζήτημα της αποζημίωσης των νοικοκυριών, των αγροτών και κτηνοτρόφων και των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας ολοκλήρωσαν σε χρόνο ρεκόρ την καταγραφή των ζημιών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, η καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο των οποίων έχει ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, επισήμαναν ότι θα πρέπει

-Οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες και να συντμηθεί ο χρόνος καταβολής τους.

-Καθώς κάποιες αποζημιώσεις καταβάλλονται μέσω ΠΣΕΑ, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκύπτουν από το ισχύον σήμερα θεσμικό πλαίσιο καθώς και να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επισημαίνεται ότι για τα ζητήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων θα υπάρξει παρέμβαση της αιρετής Περιφέρειας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ.

Στην παρέμβασή του στη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε:

«Παρ’ όλη τη θεομηνία που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων δεν αφήσαμε την περιοχή στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στο να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές, στόχος που επιτεύχθηκε. Απεγκλωβίσαμε όλους όσοι ήταν εγκλωβισμένοι, ενεργοποιήσαμε μόνο ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων πάνω από 35 μηχανήματα, είχαμε από την πρώτη στιγμή συνεργασία με τους δήμους και όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Βεβαίως, είχαμε κινηθεί και προληπτικά κατασκευάζοντας στο μέτρο του δυνατού αντιπλημμυρικά έργα και προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων. Αναμφίβολα, χρειάζονται πολλά περισσότερα έργα αλλά κι όσα έχουν γίνει έπαιξαν ρόλο στο να μην πάρει εφιαλτικές διαστάσεις η όντως πολύ μεγάλη καταστροφή.

Παράλληλα,

-Προχωρήσαμε αμέσως στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στους δήμους.

-Καταγράψαμε σε χρόνο ρεκόρ τις ζημιές.

-Προχωρήσαμε επειγόντως σε αποκατάσταση του οδικού δικτύου δεδομένου ότι αρχίζει η νέα σχολική χρονιά κι έπρεπε να διασφαλίσουμε τη μεταφορά των μαθητών.

Σε γενικές γραμμές κινηθήκαμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, εργαζόμενοι μέρα νύχτα προκειμένου να σταθούμε αποτελεσματικά στο πλευρό των συνανθρώπων μας. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να χρηματοδοτήσει επαρκώς τα απαραίτητα έργα».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης επισήμανε

-«Πρέπει να στηριχτούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διότι από το εισόδημά τους εξαρτάται το συνολικό εισόδημα στην ΠΕ Τρικάλων. Πολλοί αγρότες όχι μόνο δεν θα έχουν έσοδα αλλά θα πληρώσουν κι από πάνω για τις καλλιεργητικές δαπάνες στα χωράφια τους.

-Πάνω από 50.000 στρέμματα στην ΠΕ Τρικάλων είναι βυθισμένα στη λάσπη.

-Πρέπει να γίνει έγκαιρος προγραμματισμός για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και έργα προστασίας των οικισμών:

Φωτάδα – Βαλομάνδρι – Ρόγγια – Παραπόταμος.

Νομή Φαρκαδόνας

Οξύνοια – Ξηρόκαμπος.

-Χρειάζεται να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την πρόσληψη χειριστών στα μηχανήματα που διαθέτουν οι Περιφέρειες καθώς υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα αλλά όχι χειριστές».

Ο Παπαστεργίου

«Τριπλή παρέμβαση του Δήμου Τρικκαίων στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Στην προγραμματισμένη σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου 2016, ενώπιον του υπουργού κ. Κουρουμπλή, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου έθεσε τρία ζητήματα – αποτέλεσμα της μελέτης για τις περιοχές που επλήγησαν.

1.Αμεση καταβολή αποζημιώσεων, τόσο στους πολίτες, όσο και στους ΟΤΑ.

  1. Παρεμβάσεις και έργα σε συγκεκριμένες περιοχές για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων
  2. Ανάπτυξη από τον Δήμο Τρικκαίων, εφαρμογών ηλεκτρονικής ειδοποίησης και πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων.

Οπως εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου και με βάση τον διάλογο που αναπτύχθηκε με τον υπουργό και τον υφυπουργό κ. Γ. Μπαλάφα:

– Επείγει η ανακούφιση των πληγέντων, με χρήματα που θα καταβληθούν. Επείγει, επίσης, η αποζημίωση του Δήμου για την αγροτική οδοποιία. Η κυβέρνηση, ειδικά για τα επιδόματα σε πολίτες, όπως τονίστηκε, θα καταβάλλει προσπάθεια για ταχύτατη συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων. Εξετάζεται, επίσης, για τους τρικαλινούς, η ένταξη σε πρόγραμμα “παγώματος” οφειλών.

– Ο Δήμος Τρικκαίων κατέθεσε υπόμνημα προεκτίμησης των ζημιών. Ταυτοχρόνως, έγινε συζήτηση για άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των προβλημάτων στις οικοσκευές, συνεργασία με τον ΕΛΓΑ για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, υποβολή των αιτήσεων στην Περιφέρεια για τους επαγγελματιες. Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη ενεργοποιήσει τις αρμόδιες επιτροπές και υπαλλήλους.

– Λήψη άμεσων μέτρων για την πρόληψη με σύγχρονες ηλεκτρονικές μεθόδους,  παρόμοιων φαινομένων. Αυτό μπορεί να γίνει, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, με συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και με την υπάρχουσα τεχνογνωσία του Δήμου και της e-trikala, όπως πχ με τοποθέτηση αισθητήρων και άλλες μεθόδους.

Παραλλήλως, έγινε σοβαρότατη συζήτηση για τις τυχόν ευθύνες του ΓΟΕΒ σε ζητήματα ελλιπούς παρέμβασης για αντιπλημμυρικά έργα. Στο ίδιο πλαίσιο, έγινε και συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αναγκαία έργα.

Σημειώνεται ότι ο κ.  Παπαστεργίου είχε αποστείλει νωρίτερα και υπόμνημα στον υπουργό κ.  Κουρουμπλή, θέτοντας συγκεκριμένα τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη. Μετείχαν, δε, σε αυτή, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.  Κ.  Αγοραστός,  ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκης και οι άλλοι 3 Δήμαρχοι του νομού, Καλαμπάκας κ.  Σινάνης, Πύλης κ. Μαράβας και Φαρκαδόνας κ. Μεριβάκης».

Ο Μαράβας

Μετά από συντονισμένες κινήσεις του Δημάρχου Πύλης, κ. Κωνσταντίνου Μαράβα και των συναρμόδιων Υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, της Αντιπεριφέρειας Τρικάλων και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Μιχαλάκη, από το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και δη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ( Διεύθυνση Σχεδιασμού και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών), με κατεπείγον έγγραφο κηρύσσεται  η Τοπική Κοινότητα Παραποτάμου της Δ.Ε.Πιαλείων του Δήμου μας,   σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για έξι (6) μήνες.

Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκονται η συγκέντρωση αιτήσεων και η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, σε επιχειρήσεις, σε ζωϊκό κεφάλαιο και ότι άλλο.

Ήδη ο Δήμαρχος Πύλης βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία.