Σάββατο 05.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πήραν τα ΜΑΤ με τις… γκλίτσες οι αγρότες – Αναχωρούν σε λίγο οι Τρικαλινοί

12.02.2016

Απίστευτες σκηνές με τους αγρότες από την Κρήτη να κυνηγούν τα ΜΑΤ με τις γκλίτσες εξελίχθηκαν πριν από λίγα λεπτά στη Μάρνη, καθώς οι αγρότες κατευθύνονται προς την πλατεία Καραϊσκάκη για να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που είχε εγκλωβίσει φορτηγό με αγροτικά προϊόντα.
Νωρίτερα οι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το κτίριο του υπουργείου έχει περικυκλωθεί από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.
Οι αγρότες φωνάζουν συνθήματα και επιδιώκουν να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα για να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έχουν ήδη φτάσει στο Σύνταγμα.

Στα Τρίκαλα

Δύο λεωφορεία με Τρικαλινούς αγρότες από τα Τρίκαλα, αναχωρούν σε λίγη ώρα (11.ΟΟ) μπροστά από το «Κωστάρα» για την Αθήνα καθώς και ένα από το μπλόκο της Νίκαιας. Σε επικοινωνία που είχε ο Ε.Π. με τον πρόεδρο της «Άνοιξης» Απόστολο Θωμόπουλο, έγινε γνωστό υπάρχουν δεκάδες Ι.Χ. με τα οποία θα μεταβούν οι αγρότες στην Αθήνα, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα λεωφορεία των Τρικάλων θα μείνουν και αύριο στην Αθήνα.

Στην Αθήνα

Κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών. Σε  λίγη ώρα, αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

Οι αγρότες της Κρήτης έφτασαν τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα από το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα ξημερώματα τα πλοία «Κύδων» και «Κνωσός Παλλάς» και από τη Σούδα έφτασε στις 05:40 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Galaxy»..
Το ταξίδι τους για Αθήνα έχουν ξεκινήσει και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης.  Ακόμη, όμως, δεν έχουν προσεγγίσει τις κύριες εισόδους της πρωτεύουσας.
Τα Τέμπη θα είναι ανοικτά μέχρι τις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολύνουν την μετάβαση των αγροτών στην πρωτεύουσα.
Στην Αττική κλειστός θα είναι ο κόμβος Μαρκόπουλου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.
Στα διόδια των Αφιδνών έχουν στηθεί αστυνομικά μπλόκα που ελέγχουν τις νταλίκες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μεταφέρουν τρακτέρ.
Οι αγρότες της Πελοποννήσου επιμένουν να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, ωστόσο στον Ισθμό της Κορίνθου βρίσκονται παραταγμένες κλούβες των ΜΑΤ για να τους εμποδίσουν.
Με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί, ενώ στις 10:30 το πρωί θα ανοίξει και η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.
Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν οι αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.
Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Την ίδια ώρα, συνδικάτα θα συγκεντρωθούν στην Κάνιγγος. Νωρίτερα στις 2 το μεσημέρι θα γίνει η συγκέντρωση των επιστημονικών φορέων.
Σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».