Τετάρτη 30.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συναγερμός στη NASA για τον «Φαέθωνα»: Ξυστά από τη Γη σε λίγες ώρες γιγάντιος αστεροειδής

17.12.2017

Ο τρίτος μεγαλύτερος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε ποτέ και φέρει το όνομα «3200 Φαέθων» -από τον γιο του Ηλίου που παρά λίγο να εξαφανίσει τη ζωή στη Γη σύμφωνα με τη μυθολογία- επιταχύνει την πορεία του προς τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Sun.
Ο τεράστιος διαστημικός βράχος, αν όλα πάνε καλά, πρόκειται να περάσει «ξυστά» από τη Γη περίπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου κι έπειτα θα συνεχίσει την πορεία του σε μία ακόμη τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Από την πλευρά της η NASA περιέγραψε το διαστημικό βράχο ως «δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδή, ο οποίος, σύμφωνα με την πορεία που ακολουθεί, υπολογίζεται ότι θα περάσει μόλις δύο εκατομμύρια μίλια από τη Γη». Με άλλα λόγια «ξυστά» σύμφωνα με τα αστρονομικά δεδομένα.

Ο αστεροειδής έχει περίπου το ήμισυ του μεγέθους του Chicxulub -ο οποίος ευθύνεται για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων στη Γη- ήτοι έχει διάμετρο περίπου 5,1 χιλιομέτρων, αλλά κάποτε ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Η ασυνήθιστη τροχιά τον φέρνει επίσης πιο κοντά στον Ήλιο από οποιονδήποτε ονοματισμένο αστεροειδή, εξ ου και το όνομα Φαέθων.

 

Αστρονόμοι από το βαλτικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Immanuel Kant δημοσίευσαν πρόσφατα βίντεο που καταγράφει την πορεία του.

Σύμφωνα με τους Ρώσους αστρονόμους «προφανώς, αυτός ο αστεροειδής ήταν κάποτε πολύ μεγαλύτερος, αλλά λόγω των πολλών προσεγγίσεων του στον Ήλιο έχει καταλήξει πολύ μικρότερος από αυτό που κάποτε ήταν».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Φαέθων, μια μέρα που ο πατέρας του ο Ήλιος του επέτρεψε να οδηγήσει το άρμα του, εκείνος δεν στάθηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης του. Σύμφωνα με την μυθολογική εκδοχή, μόλις ο Φαέθων είδε το φοβερό Σκορπιό στον ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε έχασε την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να ελέγξει τα ηνία του άρματος του πατέρα του. Επακολούθησε το αφήνιασμα των αλόγων, που είχε ως αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνει ο Ήλιος, απειλώντας με καταστροφή τη Γη. Τελικώς, τα άλογα έφεραν το άρμα τόσο χαμηλά και κοντά στη γη, ώστε άρχισε να καίγεται και τα ποτάμια άρχισαν να ξεραίνονται από την εκπεμπόμενη θερμότητα.

Ο Δίας, θέλοντας να προλάβει χειρότερες καταστροφές, τον γκρέμισε με ένα κεραυνό στον Ηριδανό ποταμό, σκοτώνοντάς τον.
Οι Ηλιάδες, οι αδελφές του Φαέθοντα, απαρηγόρητες για τον θάνατο του αδερφού τους, μεταμορφώθηκαν από τους θεούς σε λεύκες.

(Πηγή: The Sun, Wikipedia)