Παρασκευή 10.04.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σενάριο άσκησης σε περίπτωση σεισμού στο 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων

23.04.2015

Σειρήνες οχημάτων της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ, του ΕΚΑΒ, της ΔΕΗ, του Στρατού και άλλων εμπλεκομένων δυνάμεων, ήχησαν σήμερα το πρωί στην πόλη των Τρικάλων και όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν αναστάτωση στους ανυποψίαστους πολίτες που δεν γνώριζαν ότι πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση ισχυρού σεισμού που προκάλεσε κατάρρευση σχολικού κτιρίου και εγκλωβισμό ανθρώπων.

Ο χώρος της άσκησης ήταν το 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων και το σενάριο προέβλεπε απεγκλωβισμό 6 ατόμων που δεν πρόλαβαν να βγουν εγκαίρως από τις αίθουσες του σχολικού συγκροτήματος που ήταν υπό κατάρρευση, μετά τον καταστροφικό σεισμό αλλά και τις μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν.

Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό, οχήματα και εξοπλισμός της Π.Δ.Π.Υ Θεσσαλίας, της 8ης ΕΜΑΚ, της Π.Υ. Τρικάλων και Καλαμπάκας, των Π.Υ. Περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Τρικκαίων, η ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, η ΔΕΗ, ο Στρατός και η ΔΕΠΑ.

Σκοπός της άσκησης ήταν η επιχειρησιακή αφύπνιση και απόκτηση εμπειρίας του πυροσβεστικού προσωπικού σε ατυχήματα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς τη φύση τους, η υπενθύμιση υφισταμένων διαδικασιών, η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων και εξοπλισμού, η βελτίωση του συντονισμού, της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και τέλος η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας και προστασίας των κατοίκων της περιοχής σε περίπτωση σεισμικού φαινομένου και η ενημέρωση τους σε τρόπους αντίδρασης και προφύλαξης.

Το όλο θέαμα ήταν πράγματι εντυπωσιακό με την άσκηση να στέφεται από πλήρη επιτυχία, με τη ροή της  να θυμίζει σκηνές από ταινία καταστροφής και το παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μαθητές και εκπαιδευτικοί.

 

Δ.Π.