Κυριακή 27.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αρχίζει την Πέμπτη η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα

30.03.2016

34ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Αρχίζει την Πέμπτη στην Καρδίτσα
Η 8Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ-
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ!

Αρχίζει σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 στις 8:15 το βράδυ στην Καρδίτσα, η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής με τη συμμετοχή τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4500) νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 και θα πραγματοποιηθεί από 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε δύο χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «THESSALIKON GRAND HOTEL» της Καρδίτσας (31/3-7/4/2016) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL» στο Μουζάκι (8-16/4/2016), προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

Νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες, θα συμμετάσχουν σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Σχολικές Χορωδίες, μαθητές, καθηγητές μουσικής οφείλουν να μελετήσουν σημαντικά έργα διαφόρων εποχών και ύφους και να τα παρουσιάσουν, αφού εμβαθύνουν στην ερμηνεία τους. Υπάρχουν κοινά έργα Ελλήνων Συνθετών, τα οποία δουλεύονται εργαστηριακά και παρουσιάζονται στο τέλος της κάθε βραδιάς από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Μαέστρους, οι οποίοι αποτελούν και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φτάνει στην όγδοή (8η) του διοργάνωση είναι αφιερωμένο στην Παιδική Φωνή ως Κραυγή Αγωνίας και Ικεσίας, ως έκκληση για Ειρήνη, Αξιοπρέπεια, και προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Στη φετινή διοργάνωση θα υπάρξει ένα σπουδαίο, αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα λόγιο και διανοούμενο Νικόλαο (Ugo) Φώσκολο σε συνεργασία με ένα επιτελείο εξειδικευμένων συνεργατών, φιλολόγων, συνθετών, ηθοποιών και ερμηνευτών. Την επιμέλεια, οργάνωση και παρουσίαση του αφιερώματος έχει η φιλόλογος Γεωργία Γιώτα. Επίσης θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η σύνθεση του Γιάννη Δροσίτη “In morte del fratello Giovanni” σε ποίηση Nicolo (Ugo Foscolo).

Επίσης θα πραγματοποιηθεί Μουσικοφιλολογικό Μνημόσυνο προς τιμήν του Πρωτοψάλτου Καρδίτσας, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχου Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων, Πρωτοψαλτών, Καθηγητών και Βυζαντινών Χορών.

Βασικός στόχος του θεσμού είναι διαμέσου του μοναδικού του κανονισμού, η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία Ελληνική μουσική, το βυζαντινό μέλος, την πολυφωνική μουσική του 15ου–16ου αιώνα αλλά και την σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς του εξωτερικού.

Ο γνωστός παρουσιαστής της τηλεόρασης Αλέξης Κωστάλας θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Alexander Kuyumdziev καθηγητής και Μαέστρος από τη Σόφια, στο South-Western University Neophit of Rila, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, ομότιμος καθηγητής σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ) & Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis(Σερβία) Suzana Kostic, ο Συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο καθηγητής και μαέστρος στην έδρα της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου του Νις, Zoran Stanisavljevic, ο συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος, ο συνθέτης Igor Tomic θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 8η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ης ΗΜΕΡΑΣ:

1η ΗΜΕΡΑ: ΠΕΜΠΤΗ 31/3/2016-ΩΡΑ 8:15μ.μ.CONCERT HALL”THESSALIKON GRAND HOTEL”

Χαιρετισμοί-Επίσημη Έναρξη

  1. Χορωδία 12ου Γυμνασίου και 6ου ΓΕΛ Ηρακλείου Kρήτης υπό τη διεύθυνση της Κικής Καγιαβά

2.Χορωδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βόλου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» υπό τη διεύθυνση της Έρρικας Πατρικίου

  1. Χορωδία 1ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων υπό τη διεύθυνση της Ευφροσύνης Γαρδικλή

4.Χορωδία Τραμπάτζειου Γυμνασίου-Λυκείου Σιάτιστας υπό τη διεύθυνση του Γεώργιου Κουφογιάννη

5.Χορωδία Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Ζαχαρτζή

Κοινό Έργο: «ΑΠΟΛΙΟΡΚΗΤΗ» του Θεόδωρου Αντωνίου σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου (Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη)

Διευθύνει ο Alexander KUYUMDZHIEV (Βουλγαρία).

Στα πλαίσια της Διοργάνωσης θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

  • Εκπαιδευτικές Επισκέψεις των μελών της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, το 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, το 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, το 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου, το Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, το Γυμνάσιο Μαγούλας, το Γυμνάσιο Σοφάδων.
  • Έκθεση του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας με θέμα την «Αγνή και Γλυκύτατη Παιδική Φωνή» ως κραυγή αγωνίας και ικεσίας, ως έκκληση για Ειρήνη, Αξιοπρέπεια, και την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.