Δευτέρα 05.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αχελώος: Χαμένη κυβερνητική τετραετία με διπλή υπουργική πιστοποίηση…

07.06.2022

Χαμένη κυβερνητική τετραετία με διπλή υπουργική πιστοποίηση….

(Κώστας Γιαννακός – Κώστας Γκούμας – Τάσος Μπαρμπούτης)*

Ότι πήγε χαμένη η κυβερνητική τετραετία της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη, σε ότι αφορά συνολικά στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, αποτελεί πλέον μια διαπίστωση κοινά αποδεκτή.
Και επειδή οι θεσσαλοί το έχουν συνειδητοποιήσει, πληθαίνουν οι επικοινωνιακές πρωτοβουλίες κυβερνητικών στελεχών (με την συνδρομή και στήριξη φίλα προσκείμενων αυτοδιοικητικών), με μοναδικό σκοπό να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις από την αθέτηση των υποσχέσεων τους, να διαχειριστούν την απογοήτευση από τις χαμένες προσδοκίες του κόσμου, να διασπείρουν τις “δέουσες” συγχύσεις ενόψει και των επερχόμενων εκλογών.
Αυτή τη φορά οι πρωταγωνιστές μιας ανούσιας εκδήλωσης, με την παρουσία βουλευτών της περιοχής, ήταν οι υφυπουργοί κ.κ. Τριαντόπουλος και Αμυράς, οι οποίοι δίπλα στις όχθες του Αχελώου (γέφυρα Κοράκου, Σάββατο 4 Ιουνίου), αόριστα και γενικά, αναφέρθηκαν στα εγκαταλειμμένα έργα Αχελώου, χωρίς την παραμικρή δέσμευση για κάτι συγκεκριμένο, χωρίς την παραμικρή εξήγηση για την επί τρία χρόνια εμφατική τους απραξία.
Ο κ. Τριαντόπουλος περιορίστηκε σε απλές “επισημάνσεις”, παρότι (υποτίθεται ότι) συμμετέχει σε συντονιστικό κυβερνητικό όργανο (;) για τα έργα Αχελώου. “Η συνέχιση των έργων του Αχελώου απαιτεί προσεκτικά βήματα, ολιστική και επαρκή μελέτη και κυρίως συντονισμό.
Ωστόσο δυο νέες συνθήκες, η κλιματική και ενεργειακή κρίση λειτουργούν ως επιταχυντές των εξελίξεων, γι’ αυτό και ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ” [(οι επισημάνσεις δικές μας) – Νέος Αγών Καρδίτσας, 5 Ιουνίου].
Και εμείς με πικρία παρατηρούμε ότι εφόσον χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να περιοριστεί σε τέτοιες αυτονόητες επισημάνσεις ένας υπουργός, πράγματι δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο…
Όσον αφορά στον άλλο υπουργό που συμμετείχε, (Γ. Αμυράς, αρμόδιος για το περιβάλλον), εκείνος δεν αναφέρθηκε καν στα κρίσιμα ζητήματα, αλλά, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα τοπικής βουλευτίνας της ΝΔ, μας υποσχέθηκε πως «…τα Άγραφα θα ενταχθούν στα “απάτητα βουνά”….» (!).
Όμως, παρότι βρέθηκε μερικές μόλις εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα εγκαταλειμμένα προ φράγματα πάνω στον ρου του Αχελώου, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο θέμα αυτό, ούτε καν τον κόπο να ρίξει έστω και μια φευγαλέα ματιά , για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» το οικολογικό έγκλημα στο οικοσύστημα του ποταμού, το οποίο επί πολλά χρόνια εξελίσσεται στην περιοχή λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης του, που με την απραξία της έρχεται να «δικαιώσει» τους προηγούμενους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος, που και εκείνοι συνειδητά είχαν εγκαταλείψει τα έργα στο έλεος τους….
Αλλά και τα άλλα παριστάμενα στην εκδήλωση των Αγράφων πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη απέφυγαν να αναφερθούν στο οικολογικό θέμα επί του Αχελώου.
Ίσως, από κοινού με τους κ.κ. υπουργούς, ήθελαν να αποφύγουν να αμαυρώσουν το περιβαλλοντικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη.
Φαίνεται τελικά ότι απομένει μόνη της η «ενοχλητική» ΕΔΥΘΕ να αναδεικνύει συστηματικά το θέμα αυτό ως ένα από τα τρία μεγάλα οικολογικά προβλήματα της Θεσσαλίας (Πηνειός, υπόγεια νερά, Αχελώος), όπως πρόσφατα το έπραξε με το αφιέρωμα της στη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο), και να αποκαλύπτει στην κοινή γνώμη την έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας των «αρμοδίων»….
Και μια αναφορά στον εκπρόσωπο της ΔΕΗ που συμμετείχε στην εκδήλωση και που μίλησε για όλα τα εν εξελίξει έργα της επιχείρησης, χωρίς όμως να φωτίσει το τοπίο γύρω από τα δυο βασικά ΥΗ έργα της περιοχής που (συνεχίζουν να) βρίσκονται σε ομηρία.
Για την Μεσοχώρα δεν πληροφορηθήκαμε το παραμικρό σε σχέση με το μεγάλο «αγκάθι» των αποζημιώσεων των κατοίκων του χωριού (ουσιαστικά το μοναδικό εμπόδιο που απομένει), ούτε υπήρξε οποιαδήποτε δέσμευση (υπουργοί, αυτοδιοικητικοί, ΔΕΗ) απέναντι στο αίτημα των κατοίκων να ληφθεί άμεσα απόφαση για το ύψος των αποζημιώσεων από την Βουλή.
Κάποιοι φαίνεται να νοιάζονται μόνο στα λόγια και να αρκούνται….στις φωτογραφίες !
Ούτε όμως και για το ΥΗ έργο της Συκιάς υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις.
Ενώ υποτίθεται ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην «επίσκεψη» στα ιστορικά Άγραφα ενδιαφέρονται για την «επιτάχυνση» των διαδικασιών επανέναρξης του έργου αυτού, κανείς τους δεν ανέφερε (ούτε η ΔΕΗ) ποιος θα είναι ο ενεργειακός «εταίρος», ο οποίος, από κοινού με το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, θα επανασχεδιάσει το έργο, ώστε αυτό, όταν λειτουργήσει, να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς σκοπούς αξιοποίησης του (κάλυψη αναγκών επανατροφοδοσίας υπόγειων υδροφορέων, αποθέματα ασφαλείας από την ξηρασία, υδροηλεκτρική παραγωγή, αρδεύσεις κλπ.).
Κατά τα άλλα όλοι τους είναι «υπέρ» των έργων Αχελώου (!), που κάποιοι νομίζουν ότι με αυτό το «εργαλείο» μπορούν ακόμη να παραμυθιάζουν, χωρίς κόστος, τους θεσσαλούς…..
Επίσης για την προτεινόμενη, εδώ και χρόνια, από επιστήμονες και ειδικούς, εγκατάσταση συστήματος Άντλησης – Ταμίευσης προς Μουζάκι για «αποθήκευση» της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έγινε ούτε καν η παραμικρή αναφορά, πιστοποιώντας με σαφήνεια ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός των έργων εκτροπής Αχελώου απουσιάζει και κατ’ επέκταση κάθε συζήτηση για τους άλλους σκοπούς των έργων (αρδευτικά κλπ.) βρίσκεται στο αέρα !
Από την επικοινωνιακή παράσταση που έλαβε χώρα στην γέφυρα Κοράκου, οφείλουμε να εξαιρέσουμε τις σημαντικές τοποθετήσεις των επιστημόνων -μελετητών που είχαν κληθεί και οι οποίοι ανέδειξαν τεκμηριωμένα τις καταστροφικές επιπτώσεις από το τεράστιο υδατικό έλλειμμα, τις δυνατότητες αξιοποίησης των έργων Αχελώου, την οικολογική και οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος, την σημασία των έργων σε μια αειφορική διαχείριση των υδάτων του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας , το οποίο ως γνωστόν, χωρίς την ολοκλήρωση των έργων, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στις υδατικές ανάγκες που ανεύθυνα, πολιτικοί και κυβερνήσεις, «υπόσχονται» ότι θα καλύψουν.
[Και σε εμάς παραμένει και μια απορία : εφόσον βρίσκεται ακόμη σε ισχύ η υπουργική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , η οποία χάρις στις δημοκρατικές διαδικασίες του τότε υπουργού κ. Φάμελλου «απαγορεύει» την ολοκλήρωση των έργων Αχελώου (σημ. φράγμα Συκιάς και σήραγγα μεταφοράς) και βεβαίως δεσμεύει ακόμη και σήμερα τους μελετητές του νέου (υπό εκπόνηση) Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων, άραγε υπάρχει μια νέα, σαφής και έγγραφη πολιτική κατευθυντήρια απόφαση που θα παρακάμπτει τα όσα μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ ;
Η μήπως οι κατά τα άλλα ευρηματικοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης επιτρέπουν μεν την εκπόνηση των μελετών, όμως τα θέματα ουσίας τα αφήνουν για το μέλλον, ίσως για μετά τις εκλογές ;].
Επιπλέον οι επιστήμονες – ομιλητές ανέδειξαν και τους μεγάλους κίνδυνους από ισχυρά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή Αχελώου, κάτι που, εάν υπήρχε στοιχειώδης αίσθηση ευθύνης από τους παριστάμενους υπουργούς, θα τους είχε οδηγήσει αφενός να αποφύγουν τα ευχολόγια και τις γενικόλογες «επισημάνσεις», αφετέρου να θέσουν το επείγον αυτό ζήτημα υπόψιν του πρωθυπουργού και να ζητήσουν την χωρίς άλλη καθυστέρηση ολοκλήρωση των ημιτελών έργων.
Όλα όσα προαναφέραμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης της ΝΔ παραμένει θολή και αδιευκρίνιστη και ότι την απραξία και την εγκληματική εγκατάλειψη των «άχρηστων και επιβλαβών» έργων Αχελώου που βιώσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ξαναζούμε τώρα, υπό νέα έκδοση, ως έργων «χρήσιμων και αναγκαίων», που όμως η σημερινή κυβέρνηση τα «προφυλάσσει» σαν μουσειακό αξιοθέατο…..
Όσο για την συζήτηση του θέματος στη Βουλή, την οποία ανέκαθεν θεωρούσαν αναγκαία στελέχη της κυβέρνησης (πχ. Γεραπετρίτης «θα υπάρξει συνέχεια στη Βουλή» – Αθήνα, σύσκεψη 16 Ιαν 2020), βουλευτές (σε πολλές εκδηλώσεις και δηλώσεις τους), η/και αυτοδιοικητικοί (πχ. Νασιακόπουλος Φεβρ. 2022), φαίνεται ότι σκοντάφτει στην απαιτούμενη (λόγω επικείμενων εκλογών) προστασία της αξιοπιστίας του κ Μητσοτάκη, την οποία όντως θα εξέθετε σε κίνδυνο μια συζήτηση για τον Αχελώο στη Βουλή.

*Γιαννακός Κώστας, γεωπόνος, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ,
*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ,
*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ
{1} Οι θέσεις της Ε.Δ.Υ.ΘΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 :
https://www.thessaliatv.gr/news/124040/oi-theseis-tis-eduthe-gia-tin-pagkosmia-imera-periballontos-2022/

Πηγή: thessaliatv.gr/