Παρασκευή 17.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

“Καμία αισιοδοξία σημαίνει καμία ανάπτυξη

12.12.2018

Tη δυσμενή οικονομική κατάσταση, της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, περιέγραψαν τα ευρήματα της νέας έρευνας του ΙΟΒΕ, για τον μήνα Νοέμβριο του 2018. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι, «με τα βίας τα βγάζει πέρα», ενώ σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι, η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Επιπρόσθετα, ένα ενδεικτικό στοιχείο της μεγάλης στασιμότητας, η οποία χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, είναι ότι, το 82% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι, στη διάρκεια του επόμενου χρόνου, δε θα μπορέσει να αποταμιεύσει ούτε ένα ευρώ. Η μαζικότατη αυτή απάντηση, αναφορικά με την αδυναμία των αποταμιεύσεων, ήδη επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι, οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες τείνουν να μειώνονται ολοένα και περισσότερο.
Ενδεικτικά, στην έρευνα αναφέρεται και η κοινή γνώμη πρέπει να
γνωρίζει ότι, σε σύγκριση με τον Νοέμβρη του 2014, επί κυβερνήσεως δηλαδή της ΝΔ, φέτος, οι αποταμιεύσεις είναι χαμηλότερες κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Άρα, το 2014, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες διέθεταν υψηλότερο εισόδημα και εμπιστεύονταν πολύ περισσότερο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αυτό σημαίνει, ότι το 2014 υπήρχαν πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες για ενίσχυση των εγχώριων επενδύσεων και για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων.
Όπως, όμως, όλοι ξέρουμε, η εικόνα αυτή ανατράπηκε με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και την έλευση στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Ανάμεσα στις οδυνηρές συνέπειες, που προκλήθηκαν από το δραματικό πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, από την εμμονή τους στη φοροεπιδρομή, καθώς και από την γενικότερα αντι-αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, που ακολούθησαν από τότε έως και σήμερα, περιλαμβάνονται η
διακοπή της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας στο τραπεζικό σύστημα και συγχρόνως η δραματική μείωση του εισοδήματος όλων.
Χωρίς την αναγκαία εμπιστοσύνη, οι επενδύσεις είναι δύσκολο να
πραγματοποιηθούν. Με την εφαρμοζόμενη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η αναγκαία εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να δημιουργηθεί. Ποιο είναι, συνεπώς, το συμπέρασμα;
Ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της αλλαγής της οικονομικής πολιτικής.Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν την επιτακτική ανάγκη της εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής, την οποία έχει σχεδιάσει και θα εφαρμόσει μετά τις εκλογές και την επάνοδό της στην εξουσία, η ΝΔ.
Η αλλαγή που σχεδιάζει η ΝΔ και, στην οποία καθρεφτίζεται το όραμα του Κυριάκου Μητσοτακη για την επόμενη ημέρα, θα ξεκλειδώσει την οικονομία, θα μειώσει τους φόρους και θα διευκολύνει τις επενδύσεις. Η οικονομική πολιτική αυτή, βασισμένη στις αναγκαίες ριζικές τομές στο φορολογικό σύστημα, στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στη δημόσια διοίκηση, άμεσα θα αλλάξει το δυσμενές κλίμα και θα οδηγήσει τους Έλληνες πολίτες να ξαναπιστέψουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αποδώσει, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του εισοδήματος και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Και ξέρετε, η σύγκριση, ανάμεσα στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποκαλύπτει μια εκκωφαντική διαφορά: Η ΝΔ θα στοχεύσει στην αύξηση του εισοδήματος όλων των Ελλήνων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει χαμηλά επιδόματα, σε ένα, μόνο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Επομένως, έχουμε να επιλέξουμε, ανάμεσα στις μεγάλες και δίκαιες λύσεις, τις οποίες η ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει, και στην πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που δεν μπορεί να δώσει καμία λύση, αντίθετα παρατείνει καιπιδεινώνει τη φτώχεια.

Λιούτας Θανάσης”