Πέμπτη 27.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο Τσίπρας «κέρδισε» το… στοίχημα των καναλιών

02.09.2016

Του Χρήστου Κοντού

Οσες ενστάσεις κι αν υπάρχουν και υπάρχουν πολλές στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω, ο Τσίπρας συγκεντρώνοντας 240 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του Ελληνικού κράτους και βάζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά μια τάξη στο τηλεοπτικό μπάχαλο, κέρδισε στον πολύ κόσμο τις εντυπώσεις.

Κλείνοντας μάλιστα επί τρεις μέρες μέσα σε ένα μέγαρο με συνθήκες big brother τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες της Ελλάδας, έδειξε ποιος είναι το αφεντικό σε αυτή τη χώρα.

Φυσικά σε αυτό υπάρχουν και μια σειρά από ενστάσεις. Γιατί για παράδειγμα οι άδειες να μην είναι 8-9-10 και να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα; Οι απάντηση από πλευράς της κυβέρνησης είναι πως μέχρι τώρα αυτοί που φωνάζουν για παραπάνω άδειες, όχι μόνο δεν παίρνανε χρήματα από τους καναλάρχες, αλλά αντίθετα τους τροφοδοτούσαν με χορό εκατομμυρίων μέσα από το τραπεζικό σύστημα που στο τέλος πληρώνει ο Ελληνικός λαός, αλλά και από τα κρατικά ταμεία. “Τέρμα οι αεριτζήδες, ξεπερνάμε τις παθογένειες του παρελθόντος, στέλνουμε το μήνυμα και προς τα έξω ότι υπάρχει μια νέα Ελλάδα”, τόνισε Ο Τσίπρας.

Η άλλη ένσταση είναι τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στο τηλεοπτικό τοπίο όπως ο Μαρινάκης και ο Καλογρίτσας, που απ’ όπου κι αν τους πιάσεις… κάτι μεμπτό θα βρεις. Αυτό για πολλούς είναι ένα ακόμη δείγμα γραφής για το που το πάει η κυβέρνηση, λειτουργώντας ουσιαστικά με απολυταρχικό τρόπο, δημιουργώντας το δικό της μιντιακό σύστημα που θα ελέγχει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό, προσθέτοντας και τα τέσσερα κρατικά κανάλια, την ειδησεογραφία.

Όμως όλα τα παραπάνω είναι μια απλή και επιφανειακή ανάγνωση, αφού αυτό που πραγματικά συμβαίνει τον τελευταίο ένα χρόνο στην χώρα, είναι πως το «διαπλεκόμενο» κεφάλαιο (δημόσια έργα, μεγάλες συμφωνίες, αγοραπωλησίες δημόσιων φιλέτων) αλλάζει ουσιαστικά χέρια.

Με λίγα λόγια όσοι μέχρι τώρα νέμονταν αυτό το χρήμα, κάνουν πίσω και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις (βλέπε ιδιοκτήτες – επιχειρηματίες – εργολάβους καναλιών που θα κλείσουν), περιμένοντας απλά να ξανάρθει η σειρά τους…

Τώρα αν αυτό σημαίνει κάτι για τον λαό… προφανώς και ελάχιστα: Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε την κάπα αλλιώς, εκτός και αν η δήλωση του πρωθυπουργού πως τα χρήματα αυτά «θα κατευθυνθούν για έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, για τη στήριξη της κοινωνίας που έχει ανάγκη», γίνει πράξει, οπότε κάτι θα μείνει.