Τρίτη 27.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πως οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη πτωχεύουν …ενώ θησαυρίζουν από το πανάκριβο ρεύμα

11.09.2022 / /

της Ιωάννας Λιούτα*

Οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη πριν την εκτόξευση των τιμών επιδίωκαν να προστατευτούν από μια πιθανή  πτώση της τιμής του ρεύματος σορτάροντας ( τo σορτάρισμα είναι η πώληση μετοχών τις οποίες  ο επενδυτής δεν έχει στην κατοχή του)την μακροπρόθεσμη τιμή του – αγοράζοντας δηλαδή πολυετή στοιχηματικά συμβόλαια πριν παράξουν ενέργεια και την πουλήσουν με στόχο όταν θα πέσουν οι τιμές να έχουν κέρδη.

Για να αγοράσουν όμως αυτά τα πολυετή στοιχηματικά συμβόλαια, δεσμεύτηκαν να καταβάλουν κάθε μήνα, τα ποσά τα οποία ήταν ανάλογα με την τιμή του ρεύματος  (το ασφάλιστρο δηλ. το οποίο είναι  ακριβό όσο πιο υψηλή η τιμή του ρεύματος).Αποτέλεσμα τώρα που οι τιμές εκτοξεύονται ,ανεβαίνει και το κόστος αυτών συμβολαίων.

Οι περισσότεροι παραγωγοί ρεύματος στην ΕΕ  πληρώνουν τα συμβόλαια αυτά με δανεικά που λάμβαναν καταθέτοντας ως εχέγγυα το χρέος τους! (ομόλογα δικής τους έκδοσης).Τώρα όμως που οι τιμές ανεβαίνουν και  αυξάνονται και τα ποσά που πρέπει να δανειστούν. Αλλά δεν βρίσκουν δανειστές!

Βρίσκουν όμως κρατικές επιδοτήσεις και πακέτα διάσωσης.

Πηγή ;ft.com

*Πολιτική Αναλύτρια με εξειδίκευση στην Οικονομική Διακυβέρνηση και στις Δημόσιες Πολιτικές