Παρασκευή 23.04.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

O “Ε.Π.” στο καλλιτεχνικό γεγονός 4η Art Thessaloniki Fair

22.11.2019

Του συνεργάτη μας Χάρη Μαντέλλου

Με λαμπρότητα και μεγάλο ενδιαφέρον για τον καλλιτεχνικό –και όχι μόνο- κόσμο της Θεσσαλονίκης άνοιξε το απόγευμα της Πέμπτης τις πύλες της η 4η Art Thessaloniki Fair, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση φιλοξενούνται 38 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με Τιμώμενο Καλλιτέχνη τον ελληνικής καταγωγής διεθνούς φήμης ηθοποιό και εικαστικό κ. Billy Zane, γνωστός από τις συμμετοχές του σε φημισμένες χολιγουντιανές ταινίες με κυριότερη αυτή στον «Τιτανικό», καθώς και έργα 500 και πλέον καλλιτεχνών. Η φετινή διοργάνωση είναι ιδιαίτερα πλούσια, με μουσειακές εκθέσεις, πρότζεκτς και βραβεία που καθιερώνονται ειδικά γι’ αυτήν.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Art Thessaloniki, κ. Παντελής Τσάτσης, υπογράμμισε τον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης, αφού από τις 38 γκαλερί που συμμετέχουν οι 18 είναι ξένες από χώρες όπως το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι η Art Thessaloniki κοιτάζει και ανατολικά και ελπίζει στις επόμενες διοργανώσεις της να έχει συμμετοχές και από εκεί ενώ αναφερόμενος στον κ. Billy Zane σημείωσε πως η ποιότητα των έργων του ήταν το κριτήριο για την επιλογή του ως Τιμώμενου Καλλιτέχνη.

Από τις ξεχωριστές μουσειακές εκθέσεις της 4ης Art Thessaloniki είναι η «Unexpected Dialogue»-Picasso & Jankulovski με κεραμικά έργα του Pablo Picasso και ζωγραφικά έργα του κ. Mice Jankulovski, αλλά και η συλλογή με θέμα «Balkan Masks» από το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη-Κέντρο Έρευνας Μάσκας.

Η έκθεση επίσης θα φιλοξενήσει 13 ξεχωριστά πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων το βραβείο «Mataroa» για νέους δημιουργούς έως 33 ετών, το οποίο καθιερώνεται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, αλλά και τα τρία βραβεία για την Καλύτερη Γκαλερί, για τον Καλύτερο Επιμελητή και τον Καλύτερο Καλλιτέχνη, σε συνεργασία με την World Association of Visual Arts (WAVA). Επίσης, η Art Thessaloniki θα φιλοξενήσει την ARTANKARA Art Fair, με την οποία έχει αδελφοποιηθεί.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί και η ευχάριστη έκπληξη της συμμετοχής του συμπολίτη ζωγράφου κ. Στέφανου Φωλίνα με δύο έργα του στο περίπτερο της Govedarou Art Gallery.

Ο συνεργάτης μας Χάρης Μαντέλλος με τον ελληνικής καταγωγής διάσημο Ηθοποιό και πολύ καλό Εικαστικό BILLY ZANE στα εγκαίνια της 4ης Art Thessaloniki Fair

Εξαίρετη η έκθεση «Balkan Masks» από το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη-Κέντρο Έρευνας Μάσκας

Από τις σημαντικές στιγμές της έκθεσης η συμμετοχή της Reghina Gunzurevscaia