Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ομιλίες και ντοκουμέντα για τον Βελουχιώτη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

05.06.2015 /

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια από το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη, συνεχίστηκαν και σήμερα στα Τρίκαλα με ομιλίες, μαρτυρίες συναγωνιστών του και προβολή φωτογραφικών ντοκουμέντων για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη πλατεία Ρήγα Φεραίου παρουσία αρκετού κόσμου.

 

Το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί από τις Εργατικές Λέσχες της χώρας, διήμερο οδοιπορικό στα βήματα του Άρη Βελουχιώτη, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη συμπλήρωση του θανάτου του στη Μεσούντα της Άρτας, με κεντρικό σύνθημα: «Άρης Βελουχιώτης, 70 χρόνια ασύλληπτος». Ασύλληπτος από την αστική τάξη, τον «εθνικό κορμό», τις ηγεσίες.

 

Το οδοιπορικό που θα ξεκινήσει από τη Λαμία και τον Γοργοπόταμο, θα συνεχιστεί στην πόλη μας το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιούνη, στις 6 μμ από το Φρούριο, όπου διασώζονται φανοστάτες της εποχής εκείνης και από εκεί θα ξεκινήσει οδοιπορικό μνήμης και τιμής στην ιστορία του αγωνιζόμενου λαού του τόπου μας, το οποίο θα έχει το χαρακτήρα μαζικής αντιφασιστικής πορείας και με ενδιάμεσους σταθμούς την πλατεία Αγροτικής Εξέγερσης του 1925 και  το άγαλμα του Στρατηγού Σαράφη στην κεντρική πλατεία, θα καταλήξει στην ιστορική πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου στις 17 Ιούνη 1945 σε ένα κανιβαλικό όργιο από την αστική τάξη και τις παρακρατικές συμμορίες, κρεμάστηκαν σε φανοστάτη τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλλα, ενώ στις 18 Απρίλη 1944 απαγχονίστηκαν οι 5 Τρικαλινοί ΕΠΟΝίτες από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στις 7:30 μμ, εκδήλωση με τίτλο: «O ανυπότακτος οργανωμένος λαός: τότε και τώρα», με ομιλητές ιστορικούς και εκπρόσωπους των Εργατικών Λεσχών και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Την Κυριακή 7 Ιούνη, στις 8 π.μ., από την κεντρική πλατεία, θα αναχωρήσει πούλμαν για τη Μεσούντα της Άρτας, όπου στο φαράγγι του Φάγγου, στις 16 Ιούνη 1945, άφησε την τελευταία του πνοή ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ.