Τετάρτη 25.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Άρθρο για την ομιλία Κωνσταντίνου Ρίζου στον “Ελεήμονα Σαμαρείτη”

03.02.2020 /

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Αδελφότητος “Ελεήμων Σαμαρείτης” η ομιλία του Επίτιμου Σχολικού Συμβούλου Οικονομολόγων κ. Κωνσταντίνου Δ. Ρίζου με θέμα “Τι προσέφερε ο Χριστιανισμός”.

Ακολουθεί περίληψη της ομιλίας που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο ακροατήριο: “Η έλευση του Χριστού «επί της γης» υπήρξε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός. Σημάδεψε ανεξίτηλα την ανθρώπινη ιστορία. Δεν είναι μόνο ότι την διαίρεσε σε δύο περιόδους, την προ Χριστού και την μετά Χριστόν περίοδο. Κυρίως αποτελεί ένα κομβικό σημείο μετασχηματισμού της ηθικής των ανθρώπων και του αξιακού συστήματος των κοινωνιών. Άλλαξε ριζικά την πορεία του κόσμου και τον εισήγαγε σε μια νέα εποχή. Οι πιστοί και οι αρνητές του Θεανθρώπου συγκλίνουν σε μια βασική θέση: Κανένα άλλο γεγονός (πολιτικό, πνευματικό, οικονομικό) δεν επηρέασε σε τέτοιο βαθμό την ηθική πορεία του κόσμου και την συμπεριφορά των ανθρώπων. Η ενανθρώπιση του Θεανθρώπου εμπλούτισε τη σκέψη, τη συνείδηση, την ηθική, τις κοινωνικές σχέσεις και τις αναζητήσεις ανθρώπων και λαών.
Βάση και επίκεντρο της χριστιανικής διδασκαλίας αποτελεί μία λέξη, ΑΓΑΠΗ. «Εντολήν καινήν δίδωμι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους» (Ιωάν. ιγ΄ 34) είπε ο Χριστός. Και άλλοτε είπε: «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν» (Ματθ. κβ΄ 39).
Ένα άλλο βασικό στοιχείο της χριστιανικής διδασκαλίας αποτελεί η ελευθερία της ατομικής βούλησης. Ο Χριστός σέβεται απόλυτα την ελευθερία κάθε ανθρώπου. Γι’ αυτό έχει πει: «Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν» (Μάρκ. η΄ 34). Αλλά, συμπληρώνει, όποιος θα με ακολουθήσει «αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι».
Πολύς λόγος γίνεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ευαγγέλιο του Χριστού έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη αυτών των δικαιωμάτων. Ο Χριστιανισμός ευλόγησε τη σωματική και πνευματική ελευθερία, κήρυξε την ισοτιμία των ανθρώπων, πολέμησε τη δουλεία, τις διακρίσεις, την οικονομική απληστία και εκμετάλλευση, την τοκογλυφία και κάθε ανηθικότητα.
Η πρόνοια για τους έχοντες ανάγκη αποτέλεσε πρωταρχική μέριμνα της Εκκλησίας από τα πρώτα ήδη χρόνια. Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η ονομαστή και γνωστή σε όλους «Βασιλειάδα», σύμπλεγμα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που ίδρυσε στην Καισάρεια ο Μέγας Βασίλειος.
Και στο χώρο της Ιατρικής περίθαλψης η χριστιανική διδασκαλία ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους να σταθούν δίπλα στους ασθενείς (π.χ. Φλωρεντία Ναϊτινγκέηλ, Αλμπερτ Σβάϊτσερ, Ραούλ Φολλερώ) ή στους τραυματίες πολέμου (π.χ. Ερρίκος Ντυνάν).
Ένας άλλος τομέας κοινωνικής δράσης της Εκκλησίας είναι η Πρόνοια Φυλακών. Πολλές αδελφότητες έχουν ιδρυθεί παλιότερα και σήμερα σε όλο τον κόσμο με σκοπό να συμπαρασταθούν στους κρατουμένους. Παρόμοιο ενδιαφέρον έχει επιδειχθεί και για τους άστεγους (π.χ. Δομίνικος Πίρ, Πιέρ Γκρου κλπ.).
Σήμερα γίνεται πολύς λόγος και ψηφίζονται νόμοι κατά του ρατσισμού. Πρωτοπόρος στάθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Άλλοι εμπνευσμένοι χριστιανοί, όπως ο Άγγλος W.Wilberforce και ο Αμερικανός Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν, αγωνίσθηκαν για την εξαφάνιση της δουλείας και του δουλεμπορίου.
Τέλος, ο χριστιανισμός πρωτοστάτησε στην προαγωγή και ανάπτυξη των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών εμπνέοντας πολλούς και σημαντικούς δημιουργούς, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Johann Sebastian Bach και ο Franz Joseph Haydn, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός και ο Ρωμανός ο Μελωδός.
Πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο στη ζωή και στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αφότου διαδόθηκε στη γη ο λόγος του Θεού πριν από 20 αιώνες. Παρά ταύτα όμως οι πόλεμοι, η φτώχεια, η δυστυχία, η αδικία, η εκμετάλλευση, η καταπίεση δεν εξαλείφθηκαν. Αυτό οφείλεται στην ανθρώπινη αδυναμία αφ’ ενός και στο γεγονός ότι το μήνυμα αγάπης του Χριστού δεν το έχουν ενστερνιστεί όλοι οι άνθρωποι αφ’ ετέρου.
Δυστυχώς η φιλαυτία, ο εγωισμός και η φιλαργυρία κυριαρχούν και δεν αφήνουν επαρκή χώρο για την φιλαλληλία, την αλληλεγγύη, την αγάπη, τον σεβασμό, την μετριοπάθεια, την ειρήνη και την ανεκτικότητα.
Σε καμία περίπτωση τυχόν αστοχίες και ανθρώπινα λάθη δεν μπορούν να μειώσουν ή να ακυρώσουν την τεράστια προσφορά του Χριστιανισμού στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα που πρέπει να διανυθεί. Η προσπάθεια ευαγγελισμού των ανθρώπων απανταχού της γης συνεχίζεται μέχρι να επικρατήσει η αγάπη και η συναδέλφωση μεταξύ των ανθρώπων και των λαών”.