Σάββατο 01.04.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αποζημίωση πατατοπαραγωγών από τις πλημμύρες

30.01.2022

Σύμφωνα με σχετική απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Στύλιου στη βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας για το ζήτημα που μόνον ο ΑγροΤύπος ανέδειξε, τονίζει ο Γιώργος Στύλιος, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας- Ηλείας ο ΕΛΓΑ διενέργησε επισημάνσεις έγιναν 354 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 3127 δηλώσεις ζημιάς. Οι ζημιές αφορούν κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και πατάτες.

Η ελεγκτική διαδικασία διενεργείται κατά τα προβλεπόμενα. Ειδικά για τις πατάτες, το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη σε Ηλεία και Αχαΐα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου 2022. Μετά το τέλος του, θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά ακόμη και την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα.

Σχετικά δε με τις ζημιές εξ’ αιτίας του παγετού, επισημαίνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. έχει προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων για το έτος 2021, για τις ζημιές τόσο από παγετό όσο και από αλλά ζημιογόνα για τις καλλιέργειες αίτια και συγκεκριμένα στην Π.Ε. Αχαΐας έχουν καταβηθεί στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς αποζημιώσεις ύψους 1.856.000 €, ενώ στην Π.Ε. Ηλείας το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε 3.555.000 €.

Σημειώνεται τέλος ότι η Κυβέρνηση, κάνοντας πράξη τη μέριμνά της για τους πληττόμενους από κάθε περίσταση παραγωγούς, μεταξύ αυτών και τους παραγωγούς πατάτας, κατά τη δυσχερή συγκυρία της πανδημίας ενίσχυσε τόσο την ανοιξιάτικη όσο και την καλοκαιρινή-φθινοπωρινή πατάτα με τα ποσά των 11.526.178,50€ και 11.918.085€ αντίστοιχα.

Ετικέτες:

[fbcomments]