Σάββατο 07.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Brexit και Τσίπρας έκαψαν podemos και αριστερά στην Ευρώπη

27.06.2016

Του Χρήστου Κοντού

Με τις δημοσκοπικές εταιρίες να αποτυγχάνουν στις προβλέψεις τους σε όλη πλέον την Ευρώπη, οι κάλπες στην Ισπανία έβγαλαν τους podemos, όχι απλά τρίτους, αλλά και με απώλεια δύναμης σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Τι είναι όμως αυτό που επηρέασε το εκλογικό σώμα των Ισπανών και ενώ έδιναν δεύτερο κόμμα τους Podemos, ξαφνικά ενισχύθηκε το Λαϊκό κόμμα του Ραχόι;

Σίγουρα βασική αιτία είναι το brexit, που έκανε τα συντηρητικά αντανακλαστικά των Ισπανών να λειτουργήσουν, στο φόβο της διάλυσης της Ε.Ε..

Όμως θα ήταν αφελής κάνεις να πιστέψει πως ήταν μόνο αυτό. Καταλυτικό ρόλο έχει παίξει το πάθημα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και οι απανωτές κωλοτούμπες του Τσίπρα, που έχει πάρει σε μεγάλο βαθμό στο λαιμό του τον Ιγκλέσιας.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ηγέτες των podemos φρόντισε λίγες μέρες πριν να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από την Ελλάδα: «Μιλάμε για ένα προτεκτοράτο και είναι τρομερό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει χώρα χωρίς κυριαρχία στα χέρια αυτών που την κυβερνούν. Δεν είναι αυτή η περίπτωση της Ισπανίας και ούτε πρόκειται να γίνει», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo.

Το ερώτημα όμως που τίθεται πλέον επιτακτικά είναι: «έχει μέλλον η αριστερά (όπως και αν την ορίζει κανείς), σε αυτή την Ευρώπη»;

Στην παρούσα φάση, θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου αν κανείς έλεγε «ναι», αφού η μοναδική σχεδόν ελπίδα να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ρεύμα μετά το στραπάτσο ΣΥΡΙΖΑ και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του, αυτή των Podemos, κάηκε χθες.

Την ίδια ώρα σε κοντράστ βλέπουμε τα ακροδεξιά κινήματα να ανεβάζουν τη δύναμή τους, αλλά και το θράσος τους, καπηλευόμενα το brexit, να ζητούν δημοψηφίσματα για αποχώρηση των χωρών τους από την Ε.Ε..

Την κατάσταση αυτή φαίνεται να πυροδοτεί ακόμη περισσότερο με την στάση της η Γερμανία που φαίνεται πλέον να διαχωρίζει τους ισχυρούς στην Ευρώπη (συναντήσεις Μερκελ) αφήνοντας να καλλιεργείται όλο και πιο έντονα το σενάριο της Ε.Ε. των δύο ταχυτήτων.