Δευτέρα 25.09.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πλημμύρα Θεσσαλίας: Ενα έγκλημα με ονοματεπώνυμα…

12.09.2023

Του Χρήστου Κοντού

Ο βασιλιάς είναι γυμνός… Όσα μέχρι τώρα μας έλεγαν, ακούγαμε και… θαυμάζαμε ήταν μια τεράστια φούσκα! Τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν τελικά πολύ μικρά γι’ αυτό το μεγάλο που συνέβη!

Η δικαιολογία πώς τα φαινόμενα ήταν πρωτόγνωρα είναι αστεία και θα πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με αυτή την καραμέλα κάθε φορά που βρέχει παραπάνω ή που χιονίζει παραπάνω.

Το ίδιο αστείο είναι το επιχείρημα πως αν δεν είχαν γίνει αυτά τα έργα θα παθαίναμε χειρότερα. Πόσο χειρότερα δηλαδή; Και ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί και περιουσίες έχουν βυθιστεί στο βούρκο και στη λάσπη.

Ο «Ιανός» χτύπησε την καμπάνα αλλά η κυβέρνηση η Περιφέρεια και οι δήμοι (ίδιοι ήταν τότε ίδιοι και σήμερα), στάθηκαν μικροί και λίγοι σε όλα τα επίπεδα να θωρακίσουν τη Θεσσαλία και να προστατέψουν τους κατοίκους της.

Ένας χορός εκατομμυρίων ευρώ από τότε μέχρι και σήμερα για έργα που έκαναν τους εργολάβους (και όχι μόνο), πλούσιους παρασύρθηκαν από τα νερά του Ντάνιελ…

Τα σχέδια επί χάρτου… στις αίθουσες της περιφέρειας και των δήμων, οι μεγάλες δηλώσεις και οι φωτογραφίες των ανθρώπων με τους χάρτες της πολιτικής προστασίας, πλέον φαντάζει σαν μεγάλο ψέμα αφού τίποτα δεν λειτούργησε μέχρι να έρθει ο στρατός.

Τι έγινε στα Μεγάλα Καλύβια; Εσείς κύριε Παπαστεργίου δεν κάνατε τότε δηλώσεις για έργα θωράκισης του χωριού με τον Ιανό; ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΩΡΑ;

Πού ήταν τα έργα προστασίας από τον Ληθαίο ποταμό; Μην μου πείτε πως γνωρίζατε ότι θα γίνουμε θάλασσα και φέρατε βαρκούλες και ξαπλώστρες.

Κατάφερε η δημοτική αρχή να αφήσει την πόλη να πλημμυρίσει από το 1907 για πρώτη φορά.

Δεν γνωρίζαμε την αστοχία της γέφυρας Αρριανού και το πρόβλημα που θα μπορούσε να παρουσιάσει στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας πλημμύρας;

Όμως την ώρα που ο Βόλος πνιγόταν και βλέπαμε το μέγεθος της κακοκαιρίας την ώρα που στα Τρίκαλα έβρεχε ασταμάτητα ο δήμαρχος Νίκος Σακκάς έτρωγε στα μανάβικα και ο πρώην δήμαρχος Δημητρης Παπαστεργίου έκανε αναρτήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και την έκθεση στη ΔΕΘ…

Δεν γνωρίζουμε πως μόνη λύση είναι τα φράγματα και οι μικροί ταμιευτήρες; Εσείς το λέγατε κι εμείς το γράφαμε από τον Ιανό!

Δεν λέγατε τότε ως κυβέρνηση και Περιφέρεια πως λύση είναι τα φράγματα Μουζακίου, Πύλης, Ληθαίου και Νεοχωρίτη;

Τα ξεχάσατε κ. υπουργοί των Τρικάλων και μη και κύριε Αγοραστέ;

  • Στη φωτογραφία το πρωτοσέλιδο τους Ενεργού Πολίτη στην τραγωδία του Ιανού
[fbcomments]