Δευτέρα 28.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οι άποροι, οι ωφελούμενοι και ο φόβος των μαζών

19.09.2019

Του Χρήστου Κοντού

Αλήθεια γιατί μας τρομάζουν οι λέξεις και προσπαθούμε να τις ωραιοποιήσουμε; Αφορμή για την ερώτηση η προσπάθεια του δήμου Τρικκαίων, αλλά και των υπολοίπων (που μάλλον τους επιβλήθηκε από την αλληλογραφία των υπουργείων), είναι η λέξη «ωφελούμενοι»…

Ο Δήμος Τρικκαίων, θα διανείμει προϊόντα στους ωφελούμενους του… ή θα διανείμει τα βιβλία που συγκέντρωσε και  δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο σκαρφίστηκε η κεντρική εξουσία πετώντας το κοκαλάκι στους ΑΠΟΡΟΥΣ που γέννησε η κρίση, ώστε να μην ξεσηκωθούν, να μην βγούνε στους δρόμους.

Ένα σωρό προγράμματα, ένα σωρό ημίμετρα απλά και μόνο να είναι σε καταστολή ο λαός που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε στον δρόμο επαίτης και άστεγος γιατί το τραπεζικό σύστημα βούλιαξε.

Κι αντί οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα να επιχειρήσουν να του βρούνε μια δουλειά… για μια θέση στην αξιοπρέπεια, τον καθιστούν άχρηστο με προνοιακά επιδόματα, ΤΕΒΑ και διάφορες άλλες επινοήσεις… έτσι ώστε να είναι απόλυτα χειραγωγούμενός τους.

Κι όλα αυτά όχι μόνο θα τα διατηρήσει και τούτη η κυβέρνηση, που βιάστηκε να το διευκρινίσει από την πρώτη μέρα… αλλά θα τα ενισχύσει καλλιεργώντας όμως παράλληλα και τον φόβο ότι κάποια στιγμή μπορεί να τα κόψει.

Γιατί το μεγαλύτερο όπλο χειραγώγησης των μαζών από τις εκάστοτε εξουσίας ήταν πάντα ο φόβος…

Και τώρα λοιπόν τι είναι η εξουσία; Όλοι ξέρουμε τι κάνει. Η εξουσία παίρνει την ελευθερία των άλλων και την υποκαθιστά με το φόβο” λέει ο Γουόλε Σογίνκα Νιγηριανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ο πρώτος Αφρικανός που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1986.

Με αυτόν οδηγούσαν πάντα σαν πρόβατα επί σφαγή τους λαούς, αυτό κάνουν και τώρα.