Κυριακή 05.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κακοποίηση ανδρών και ένοχες γόβες

30.08.2016

Κακοποίηση ανδρών η άλλη  όψη του νομίσματος!

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η κάθε κοινωνία έχει δύο πλευρές εκείνη που είναι ορατή και η αθέατη πλευρά της πραγματικότητας.  Τα περιστατικά κακοποίησης ανδρών πληθαίνουν με τη χειραφέτηση και οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας. Όμως η κακοποίηση ανδρών αποτελεί θέμα ταμπού γιατί ο άνδρας θεωρείται  ο αρχηγός, ο δυνατός και δεν παραδέχεται ότι συμβαίνει ο εξευτελισμός της προσωπικότητας του γιατί έτσι χάνει ίσως ένα κομμάτι του ανδρισμού του, χάνει το γόητρο του και την κοινωνική ισχύ.

Γράφοντας το μυθιστόρημα ένοχες γόβες χωρίς να παραγκωνίζω ή να απαρνηθώ την κακοποίηση της γυναίκας ρίχνω φως σε αυτό το φαινόμενο που κρύβεται καλά στις μέρες μας και δεν είναι άλλο από την ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση του άλλοτε ισχυρού φύλου.

Αν θέλουμε να εξαλείψουμε το φαινόμενο δεν πρέπει να το απαρνιόμαστε. Η αποδοχή ενός κοινωνικού προβλήματος αποτελεί το πρώτο στάδιο σχεδιασμού της εξάλειψης του. Οι ένοχες γόβες λοιπόν είναι ένα βιβλίο που φωτίζει εκείνη τη σκοτεινή πλευρά της καθημερινότητας που βιώνουν πολλοί άντρες της σύγχρονης κοινωνίας. Κρύβοντας όμως αλήθειες πολλές φορές οδηγούμαστε σε λάθος χειρισμούς, σε λάθος μονοπάτια και οπωσδήποτε διαιωνίζουμε νοσηρές καταστάσεις. Ο Χρήστος ο ήρωας του βιβλίου μπορεί να είναι ο διπλανός μας, ο κάθε άνδρας θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση του.

Αν δεν χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του κάποτε θα στραφεί εις βάρος μας. Η κοινωνία οφείλει να προστατεύει εξίσου τα δικαιώματα και των δύο φύλων και όχι να τα θεωρεί πάντα δεδομένα. Οι ένοχες γόβες είναι ένα μυθιστόρημα διαφορετικό από τα καθιερωμένα και ξεσκεπάζει όλα όσα κρύβονται. Πόσο ένοχες λοιπόν είναι οι γόβες και πόσο ένοχοι είμαστε εμείς οι ίδιοι που βλέπουμε τη μια όψη του νομίσματος;

Χαρμπέα Ιωάννα κοινωνιολόγος/συγγραφέας του βιβλίου  ένοχες γόβες, εκδόσεις Μ. Σιδέρη