Σάββατο 25.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λιούτα: Σκάνδαλο Τράπεζας Πειραιώς-Θεσμικές αλλαγές για τη διάσωση επιχειρήσεων και οικογενειών

24.05.2021 /

 Ιωάννα Λιούτα, (μέλος ΚΕ ,πολιτική αναλύτρια με εξειδίκευση στην οικονομική διακυβέρνηση και στις δημόσιες πολιτικές), στην ERTopen radio και στον Νικόλαο Δημητρακόπουλο, με πολύ απλά λόγια για το σκάνδαλο της Τράπεζας  Πειραιώς και τις θεσμικές αλλαγές που προτείνει το Μέρα25.

Οι ελληνικές «συστημικές» τράπεζες έχουν περάσει σε ιδιωτικά χέρια με εξευτελιστικές τιμές, με δισεκατομμύρια κόστος για το Δημόσιο .

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν μεγάλους όγκους προβληματικών δανείων που, ξεπουλούνται σε τιμές ευκαιρίας και αποδίδουν τεράστια κέρδη.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:

Η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό :

  1. Γιατί να πληρώσει την ζημιά περίπου 2 δις για την Πειραιώς.
  2. Γιατί έπρεπε να συρρικνωθεί το ποσοστό του ΤΧΣ, από το 61,4% στο 27%, χαμηλότερα από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας.
  3. Κερδοσκοπικά Funds με 380 εκατ. Ευρώ και αποκτούν τον έλεγχο της τράπεζας με ενεργητικό 71δις,
  4. Που είναι η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς

5. Η Τράπεζα τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε στην πώληση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μεγάλο Fundς.Το χαρτοφυλάκιο περιλάμβανε περίπου 53 χιλιάδες δάνεια συνολικής πιστωτικής απαίτησης ύψους €1,7 δις .Το τίμημα της συναλλαγής είναι το 6% της μεικτής λογιστικής αξίας και είναι σχεδόν μηδαμινο.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ονομάζεται η παροχή προς τις τράπεζες νέων κεφαλαίων με τη μορφή μετοχικού κεφαλαίου, για την αποφυγή της πτώχευσης τους.

Με πιο απλά λόγια όταν σε μία τράπεζα, λόγω εμφάνισης ζημιών, το μετοχικό της κεφάλαιο (τα χρήματα που έχουν προσφέρει οι ιδιοκτήτες της δηλαδή) έχει μειωθεί αρκετά, τότε για να επανακτήσει τη αξιοπιστία της και να συνεχίσει να λειτουργεί πρέπει το κεφάλαιό της να αυξηθεί.

Είναι πολιτικές αποφάσεις μιας Κυβέρνησης, δέσμιας των επιταγών της Τρόικας και της εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τι άλλαξε από την 7-7-2016 κύριοι της Κυβέρνησης.

Την 7η Ιουλίου 2016, 43 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ αυτών οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Νίκος Δένδιας και πολλοί Υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης, κατέθεσαν επερώτηση στην Βουλή, για τον αφελληνισμό του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και επισήμαναν με στόμφο:

‘Για πρώτη φορά στην τραπεζική ιστορία είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος ένα hedge fund να πάρει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, την Τράπεζα Πειραιώς, μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα”.

Το hedge fund ήταν το Paulson ο οποίος τώρα είναι ο βασικός μέτοχος της Πειραιώς με 18,62% .

Οικονομία:

Θεσμικές αλλαγές που το Μέρα25 έχει μελετήσει και καταθέσει για να διασωθούν όσο περισσότερες επιχειρήσεις και οικογένειες γίνεται από το επερχόμενο τσουνάμι χρεοκοπιών:

  • Την κατάργηση όλων των προκαταβολών φόρου.
  • Κουρέματα φόρων, εισφορών & δόσεων δανείων των πληττόμενων.
  • Θεσμοθέτηση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, για να καταργηθεί ο “Ηρακλής” και να προστατευτεί πραγματικά η κύρια κατοικία και ο μικρομεσαίος.
  • Εθνικοποίηση των βαθιά πτωχευμένων τραπεζών Μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ/Υπερταμείου σε πραγματική αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία όχι για να την ξεπουλήσει, αλλά ως εχέγγυο για επενδυτικές ροές προς τις δημόσιες υποδομές και τον ιδιωτικό τομέα.
  • Δημόσιο Ψηφιακό Σύστημα Πληρωμών το οποίο θα δώσει ανάσες δημοσιονομικές στο κράτος και φθηνές συναλλαγές στους πολίτες.