Πέμπτη 24.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βαγγέλης Σαμαράς: 48 λεπτά

13.02.2017

Μια έρευνα-σφαλιάρα για το ποιοτικό χρόνο των μόνο 48 λεπτών (κατά τη διάρκεια των 1440 λεπτών που περιλαμβάνει ένα 24ώρο) που ξοδεύουν τα μέλη μιας οικογένειας δε θα ήταν φυσικό να αφυπνίσει μια αποχαυνωμένη κοινωνία που σέβεται το τίτλο της.

Ούτε το γεγονός ότι η έρευνα αυτή έγινε σλόγκαν διαφήμισης από εταιρεία αλλά ούτε και η προστακτική που χρησιμοποιείται σε αυτή φαίνεται να ενόχλησε  τη κοινωνία της κλειδαρότρυπας.

Μια κοινωνία που βρίσκοντας τη δικαιολογία της ενημέρωσης χάνεται μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι η ίδια κοινωνία που αποκαλούσε κάποτε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι  (νεαροί μαντρωμένοι μέσα σε ένα σπίτι με κάμερες) ως τηλεοπτικό σκουπίδι. Είναι η ίδια κοινωνία που πολλές φορές επικαλείται τα προσωπικά δεδομένα αρκεί αυτά να μη τα προβάλλουν άλλοι εκτός από την ίδια. Είναι η ίδια κοινωνία που δε θέλει να ζήσει τη στιγμή και να την απολαύσει με όσους είναι γύρω της αλλά προσπαθεί να την αποθανατίσει (κάνοντας αρκετές προσπάθειες για το καλύτερο αποτέλεσμα ) για να τη μοιραστεί με τους διαδικτυακούς φίλους.

Τηλεοπτική εκπομπή παρουσίασε τη παραπάνω έρευνα δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να στείλει μηνύματα για να εκφράσει την άποψη του. Έλαβε αρκετά μηνύματα για αυτό το θέμα αλλά  μόνο ένα μήνυμα  εξέφραζε τη συγνώμη  του αποστολέα προς  την οικογένεια  του. Αρκετοί επικαλέστηκαν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και το δύσκολα ωράρια του εργασιακού τους βίου. Είναι αυτή όμως η αλήθεια ;

Μήπως, σταματήσαμε να λειτουργούμε ως οικογένεια αλλά ως μονάδες ; Μήπως, το θεωρούμε φυσιολογικό οι γονείς αλλά ακόμη και τα ίδια τα παιδιά να έχουν ατομικούς φίλους και όχι οικογενειακούς  ; Μήπως, σταματήσαμε να ενδιαφερόμαστε για το χαμόγελο των δικών μας ανθρώπων  μας αλλά κυνηγάμε την εκ του μακρόθεν επιβράβευση ; Μήπως, αντικαταστήσαμε πολύ εύκολα μια παιδική γιορτή που θα χρειαζόταν κόπο και χρόνο για να στηθεί με ένα χαρτζιλίκι που δίνεται πιο εύκολα για ένα κέρασμα σε ένα κατάστημα εστίασης ; Μήπως, αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες από εκείνες που αντιμετώπιζαν οι γονείς μας και καταργήσαμε τις συγκεντρώσεις στις ονομαστικές εορτές ;

Ας θυμηθούμε όλες αυτές τις αρχές και τις αξίες που μας μετέδωσαν οι γονείς μας οι οποίες έκαναν την ελληνική οικογένεια να ξεχωρίζει και να αποτελεί σημείο αναφοράς. Τότε, που μόνο και μόνο τα χνώτα των γονιών μας ήταν αρκετά για να ξεδιαλύνουν την ομίχλη που βρίσκαμε στο δρόμο μας.

Αν εκείνη η τηλεοπτική εκπομπή έγινε η αιτία να το ξανασκεφτεί έστω ένας από εκείνους που τη παρακολούθησαν ευχή του γράφοντος  είναι μέσα από αυτές τις γραμμές να το ξανασκεφτεί έστω ένας ακόμη.

Ευάγγελος Δημ. Σαμαράς

ΥΓ.1.   Το ποσοστό των εθισμένων ανηλίκων στο διαδίκτυο στη Θεσσαλία ανέρχεται σε  12%  ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το ποσοστό των ενηλίκων.

ΥΓ.2.   Ο συντάκτης του κειμένου δέχεται  τις όποιες ευθύνες και στο βαθμό που του αναλογούν.