Σάββατο 04.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πρόσφυγες: Είναι πολλά τα λεφτά… Άρη

15.06.2016

Του Χρήστου Κοντού

Όπου φτωχός και η μοίρα του, πόσο μάλλον αν είσαι και πρόσφυγας ή μετανάστης. Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, σίγουρα θα αποτελέσει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της πολιτικής και όχι του λαού.

Μια υπόθεση που θα μπορούσε να έχει κλείσει με τον καλύτερο τρόπο, μετατράπηκε σε κόλαφο για την… αριστερή κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, οι πρόσφυγες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας είναι 52 χιλιάδες, άντε αν θέλετε και 60 χιλιάδες.

Οι νομοί της χώρας είναι 51 και με βάση πως στο νομό Αττικής ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, προσθέτοντας και αυτόν της Θεσσαλονίκης, τότε σχεδόν οι 30 χιλιάδες θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκεί, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ίδιο αναλογικά πληθυσμιακά και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας. Αν στα Τρίκαλα για παράδειγμα ερχόταν οι 200 και μένανε σε σπίτια, τα οποία επιδοτούνται έτσι κι αλλιώς από την Ε.Ε. και οι άλλοι 50 στους άλλους τέσσερις δήμους, σαφέστατα δεν θα άνοιγε ούτε μύτη. Ας μην ξεχνάμε πως από το 1992 και μετά δεχθήκαμε πάνω από 1.000.000 Αλβανούς κυρίως οικονομικούς μετανάστες.

Όμως είναι πολλά τα χρήματα (και… οι προσλήψεις), που θα μπούνε στα ταμεία του κράτους, των δήμων και τον ΜΚΟ… για να λύσουν το πρόβλημα τόσο απλά.

Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και τα σχέδια της εξουσίας για τους περιβόητους ξένους επενδυτές που θα έρθουν στη χώρα και θα αναζητήσουν τζάμπα εργατικά χέρια, το πάζλ αρχίζει και ολοκληρώνεται.

Για την επιδότηση ενοικίου διατίθενται 3 ευρώ ανά άτομο την ημέρα. Έτσι, για παράδειγμα, μια 4μελής οικογένεια προσφύγων θα μπορεί να διαθέτει περίπου 360 ευρώ για ενοικίαση σπιτιού, ενώ τα χρήματα που έχουν έρθει μέχρι σήμερα στη χώρα για την βοήθεια στο προσφυγικό, ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.