Τρίτη 27.07.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ και ΗΠΑ

25.10.2017

Οι επαφές των ελλήνων πρωθυπουργών με τους εκάστοτε προέδρους των  ΗΠΑ είχαν πάντα εξαιρετικό ενδιαφέρον για προφανείς λόγους ο σημαντικότερος εκ των οποίων είναι ότι οι ΗΠΑ αποτελούν το σημαντικότερο , ισχυρότερο και τον πλέον διαχρονικό σύμμαχο της χώρας μας αν και υπήρξαν πολλές διακυμάνσεις και αμφισβητήσεις για το ρόλο τους στα εσωτερικά της Ελλάδος και την ιμπεριαλιστική τους πολιτική  που οδήγησε πολλούς από εμάς στο σύνθημα «φονιάδες των λαών αμερικάνοι».

Σύνθημα που προσφάτως απεμπόλησαν και ίδιοι οι Συριζαίοι  με δηλώσεις επιείκειας, άφεσης και πιθανότατα με τόνο συμπάθειας. Ενσωματωμένοι πια στο σύστημα εξουσίας, εκ’ των πραγμάτων, θα έπρεπε να μπουν σε συζητήσεις την εποχή που πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένας σκληρός καπιταλιστής που όχι απλά είναι ακραίος στις πολιτικές του θέσεις αλλά αναθεματίζει οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής status που επιδιώχθηκε από τον δημοκρατικό Μπάρακ Ομπάμα.

Πρωταρχικός στόχος του Τσίπρα ήταν η εξασφάλιση τουλάχιστον ευνοϊκών δηλώσεων για το χρέος και τα πλεονάσματα μέσω πιέσεων του ΔΝΤ και φυσικά για την ενίσχυση του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, σημεία από τα οποία εξαρτάται άμεσα πλέον η ρητορική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το μελλοντικό τους αφήγημα που θα κατορθώσει να ανακόψει την δημοσκοπική πτώση αλλά και γιατί όχι να διατηρήσει την εξουσία.

Αν συγκρίνουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, που έχουν σχέση με την εμπλοκή του ΔΝΤ στη χρεωκοπία της χώρας μας και τις δηλώσεις Τσίπρα δύο χρόνια μετά, θα διαπιστώσουμε μια ολική μετάλλαξη στην προσέγγιση του οικονομικού θέματος. «Είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το Ταμείο είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος για το χρέος και το πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι μειωμένο έναντι του στόχου που έθεσαν οι Ευρωπαίοι».  Και για να ολοκληρώσει την ολική επαναφορά ανέφερε ότι οι δηλώσεις Λανγκάρτ «ακούγεται ως μουσική στα αυτιά του».

Βέβαια καμιά έκπληξη δεν μας προκαλούν οι δηλώσεις του, άλλωστε ο τύπος έχει υπογράψει μνημόνια, συμβάσεις, προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις για εκατό χρόνια κατά περίπτωση. Αν οι Αμερικανοί μας έδωσαν και κάτι άλλο που αφορά τα γεωστρατηγικά θα το μάθουμε στο μέλλον  δημιουργώντας καλό κλίμα με την παράταση χρήσης της Σούδας.

Ο μόνος που έκανε σίγουρα δουλειά είναι ο Τραμπ, ο οποίος περιχαρής δήλωσε το πρόγραμμα εξοπλισμού της Ελλάδας αξίας 2,4 δισ. και διατήρησης και δημιουργίας χιλιάδων αμερικανικών θέσεων εργασίας (μας ευχαρίστησε γι’ αυτό) που περιλαμβάνει αναβάθμιση των F-16 και απόκτηση συνοδευτικού εξοπλισμού.

Τώρα, το που θα βρούμε τα λεφτά είναι ένα θέμα που ως συνήθως δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ.ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ