Δευτέρα 16.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κωνσταντίνος Κρεμμύδας: To Κυπριακό στη Γενεύη

18.01.2017

Ιστορική διάσκεψη  για την λύση του Κυπριακού έλαβε χώρα την 12 Ιανουαρίου 2017 στην Γενεύη  με την συμμετοχή του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του επικεφαλή των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν  Μπαρθ  Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου και της   ΕΕ  ως παρατηρητής.

Παρόντες ήταν ο  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μονγκερίνι, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον , ο Έλληνας ΥΠΕΞ  Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου. Ταυτόχρονα, πέρα από την κεντρική διάσκεψη υπήρχαν και διμερείς συναντήσεις των εμπλεκόμενων μερών.

Μετά την εκκωφαντική αποτυχία έγκρισης του σχεδίου Ανάν, η διάσκεψη της Γενεύης φάνηκε να κινεί πάλι τα νήματα για την επίλυση του Κυπριακού ακόμη και αν αυτή διεκόπη για να συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών συμβούλων μετά την 18η Ιανουαρίου για να καθοριστούν συγκεκριμένα ερωτήματα και να οριστούν τα όργανα που χρειάζονται για να απαντηθούν. Και ήταν σημαντική γιατί για πρώτη φορά  συγκεντρώθηκαν όλοι για να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων.

Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν χάρτες επιρροής και από τις δύο πλευρές ασχέτως αν υπήρξαν εκατέρωθεν διαφωνίες και ένα παιχνίδι εντυπώσεων για την πρόταση που πιθανό να ικανοποιούσε την Ελληνική πλευρά και τους Τουρκοκύπριους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Αναστασιάδη : «Θέλω να υπογραμμίσω πως έστω και αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας ο χάρτης, παρά ταύτα και λαμβάνοντας υπόψη τη δική μας πρόταση επί χάρτου για τις εδαφικές αναπροσαρμογές αποτελεί τη βάση για διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτύχουμε τους επιδιωκόμενους στόχους».

Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο  παρουσία της ΕΕ, σε υψηλό  επίπεδο αξιωματούχων, με ταυτόχρονη εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία, με αντικείμενο συζήτησης την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η συμμετοχή της οποίας οδήγησε στις δηλώσεις Ερντογάν οι οποίες απηχούν βέβαια και το πνεύμα της τουρκικής πολιτικής για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε αυτολεξεί: «Το σχέδιο Ανάν πια δεν ισχύει. H «Βόρεια Κύπρος» καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Προσεγγίζει με ειλικρίνεια. Η «Νότια Κύπρος» και η εγγυήτρια Ελλάδα έχουν άλλες προσδοκίες. Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων. Για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά. Έχουμε πει ξεκάθαρα στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μία λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα. Σε ότι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με την «Βόρεια» και την «Νότια Κύπρο» ».

Ταυτόχρονα ο Ερντογάν, ζήτησε τα χωριά Κόκκινα και Μόρφου να ενωθούν και να παραμείνουν υπό την τουρκική διοίκηση και τα Βαρώσια να μην παραμείνουν στην τουρκική πλευρά, αλλά να δοθούν στην Ελληνική.

Προσωπική άποψη είναι ότι το εδαφικό ίσως αποτελεί το μικρότερο πρόβλημα στην προσέγγιση των δύο πλευρών και ότι μεγαλύτερο θέμα αποτελεί ο τρόπος διοίκησης και οι εναλλαγές εξουσίας σε σχέση με την διαχείριση των φυσικών πόρων, υδρογονανθράκων, του   νησιού.

Στα απόνερα της συνάντησης θα πρέπει να επισημανθεί η προσπάθεια τόσο του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη όσο και του Τουρκοκύπριου επικεφαλή Ακινζί να αποστασιοποιηθούν από τις εγγυήτριες μητέρες δυνάμεις, Ελλάδα και Τουρκία, η οποία οδήγησε σε δημόσιες διαφωνίες του Έλληνα ΥΠΕΞ Κοτζιά και Αναστασιάδη για την εμφάνιση του Κύπριου Προέδρου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό χωρίς την επίσημη ιδιότητά του και την εξίσωσή του με τον εκπρόσωπο ενός μη αναγνωρισμένου κρατιδίου καθώς θεώρησε ότι η κίνηση αυτή είναι μακριά από τις εκπεφρασμένες θέσεις της Κύπρου και την στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος με άλλους ηγέτες στην θέση του κ. Αναστασιάδη. Σε ότι αφορά τον Ακινζί είναι σημαντική η δήλωσή του ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται «ταμπού» στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρο και ότι αν όλα θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν, αυτό δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας αποκλίνοντας από την επίσημη τουρκική πολιτική για τα στρατεύματα κατοχής.

Η συνέχεια λοιπόν μετά τις 18 Ιανουαρίου, σε μία ιστορία σαράντα χρόνων κατοχής και εχθρότητας. Το  σχέδιο σύγκλισης όμως φαίνεται να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από το σχέδιο Ανάν ακόμη και αν αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.
Κωνσταντίνος Αντ. Κρεμμύδας