Παρασκευή 02.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η αλλαγή του τοπίου σε Ισπανία και Ιταλία

06.06.2018

Αλλαγή του κυβερνητικού τοπίου στην νότια Ευρώπη και μεγάλη ανησυχία στο οικονομικό διευθυντήριο των Βρυξελών που καθοδηγείται στενά από  την Βερολινέζικη  αυστηρή δημοσιονομική πολιτική προκλήθηκε την τελευταία εβδομάδα.

Η αντιπολίτευση στην Ισπανία συσπειρώθηκε πίσω από την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών σε μια διαδικασία συνταγματικής επιβεβαίωσης των δημοκρατικών διαδικασιών , μετά την απόφαση του δικαστηρίου για το σκάνδαλο  Gurtel προκαλώντας την πτώση του συντηρητικού Ραχόι , τον οποίο εγκατέλειψαν και οι σύμμαχοί του, οι κεντρώοι Ciudadanos και το βασκικό κόμμα PNV.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά  ανέλαβε κυβερνητικός πρωθυπουργός ο Σοσιαλιστής  Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος από την μια πλευρά θα πρέπει να διατηρήσει την πολιτική της οικονομικής αυτοσυγκράτησης του προκατόχου του και από την άλλη να διαχειρισθεί τον ψηφισμένο προϋπολογισμό που κατέκρινε σκληρά μαζί με τους Podemos και φυσικά να θέσει σε νέα βάση διαλόγου το αποσχιστικό κίνημα της Καταλονίας .

Στην Ιταλία έγινε κατορθωτός ο σχηματισμός κυβέρνησης με το λαϊκίστικο Κίνημα Πέντε Αστέρων του ντι Μάιο που ήρθε πρώτο με 32%  και την  ξενοφοβική Λίγκα του Ματέο Σαλβίνι, που ήρθε δεύτερη με 17%  , μετά από ένα πολιτικό παιγνίδι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας , της πολιτικής ηθικής και της δημοκρατικής βούλησης . Και οι δυο ηγέτες εποφθαλμιούσαν την θέση του πρωθυπουργού ωστόσο τελικά συμφώνησαν στον  Τζιουζέπε Κόντε σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα αδιέξοδα της ακυβερνησίας .

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν ισχυρές αναταράξεις στην ιταλική οικονομία που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους δανεισμού  που προκάλεσαν κλονισμό και στην δικιά μας εύθραυστη οικονομία αποδεικνύοντας την στενή αλληλεξάρτηση των διεθνών οικονομιών και των ισορροπιών του τραπεζικού καπιταλισμού.

Το χειρότερο όλων όμως αποτέλεσαν οι δηλώσεις του   γερμανού Επιτρόπου Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ ο οποίος με μια ισχυρή δόση χαιρεκακίας κατέκρινε την δημοκρατική ψήφο των Ιταλών πολιτών με πρόφαση την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης  δηλώνοντας ευθαρσώς και φασιστικά  ότι ” οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά”.

Έτσι μετά την Βρετανική έξοδο , άλλες δυο μεγάλες αν και προβληματικές οικονομίες , της Ισπανίας και της Ιταλίας , έρχονται να αμφισβητήσουν τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της Ε.Ε. και την συντηρητική εξουσιαστική κυριαρχία της Γερμανίας. Αλλά τελικά η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μόνο οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και η διανομή των πόρων ή η διατήρηση της ειρήνης , η δημοκρατία , η παιδεία και το βιοτικό επίπεδο των λαών;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ. ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ