Τετάρτη 23.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο φασισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

11.01.2021

Του Χρήστου Κοντού
Η διεύθυνση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ανέστειλε μόνιμα τη λειτουργία του λογαριασμού του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας του «κινδύνου» να προχωρήσει «σε περαιτέρω υποκίνηση βίας», μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την Τετάρτη. Ήδη το Facebook και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης αναστείλει τη λειτουργία των λογαριασμών του προέδρου στις πλατφόρμες τους επ’ αόριστον.

Η είδηση σχολιάστηκε από λίγους και αναλύθηκε από ακόμη πιο λίγους γιατί όλοι τρέμουν μπρος στην παντοδυναμία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ακούνε στα ονόματα Twitter, Facebook, instagram κλπ.
Με ποιο δικαίωμα όμως οι ιδιοκτήτες αυτών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν τον εθνικό πλούτο των κρατών (γραμμές ίντερνετ, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ), μπορούν να… καθαιρούν το πλανητάρχη, τον μέχρι χθες εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ που πήρε στις περασμένες εκλογές 75 εκατομμύρια ψήφους; Τους εξέλεξε κανείς;
«Όπως προειδοποιούσα εδώ και πολύ καιρό, το Twitter πάει ολοένα πιο μακριά στην απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου», υποστήριξε ο Τραμπ. Και μπορεί να διαφωνεί κανείς στα όσα αστεία και επικίνδυνα έχει κάνει μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια της θητείας, όμως με αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει.
Τις δυο τελευταίες δεκαετίες ο πλανήτης κυβερνάται από τον φασιστικό τρόπο των social media, βάζουν τους όρους και τους κανόνες τι είναι επιτρεπτό και τι όχι σε κάθε κράτος και σε κάθε κοινωνία και όσο αυτά γιγαντώνονται, τόσο η εικονική πραγματικότητα μέσα από την οποία ζούνε πλέον δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη θα υποκαθιστά την κανονικότητα.
Τόσο ο άνθρωπος θα κλείνεται στο εαυτό του και δεν θα ξέρει ποιον έχει δίπλα και δεν θα νοιάζεται αν ζει, αν εργάζεται, αν έχει να φάει…
Και φυσικά άλλο τόσο οι πολιτικοί θα γίνονται μαριονέτες στα χέρια του Μαρκ Έλιοτ Ζάκερμπεργκ του Facebook που έχει ξεπεράσει σε περιουσία τα 100 δις. Δολάρια, του επίσης πολύδισεκατομμυριούχου διευθύνοντα συμβούλου του Twitter, Τζακ Ντόρσι κλπ., μη μπορώντας να αντιδράσουν και να μας υποδεικνύουν το καλό των μιντιαρχών, για δικό μας καλό που θα ενστερνιζόμαστε μην τυχόν μας «μπλοκάρουν» από τον εικονικό παράδεισο των social media.

Υ.Γ.: Βουτιά 7% σημείωσε σήμερα η μετοχή της Twitter, με την εταιρία μέσων κοινωνικής δικτύωσης να οδεύει προς την απώλεια 2,5 δισεκ. δολαρίων από τη χρηματιστηριακή της αξία μετά την οριστική αναστολή του λογαριασμού του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η βουτιά καταγράφεται ενώ κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρθηκαν εναντίον της πλατφόρμας το σαββατοκύριακο για το ότι φίμωσε έναν από τους πιο δημοφιλείς χρήστες της, με τους traders να αναφέρονται επίσης στις ενδείξεις ότι η υπόθεση αυτή τροφοδοτεί αιτήματα για περαιτέρω ρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών.