Τρίτη 26.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ας γίνουμε και σε κάτι νομοταγείς

28.09.2016

Του Χρήστου Κοντού

Ο ποδηλατόδρομος είναι για τους ποδηλάτες και μόνο γι’ αυτούς. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας, από τον «πρώτο» πολίτη της πόλης μέχρι τον… «τελευταίο» αλλά και στον κάθε επισκέπτη.

Θα πρέπει επιτέλους να αποβάλλουμε την λογική «σταμάτησα μόλις για 5 λεπτά», «είχα τα αλάρμ αναμμένα» «κάτι να ξεφορτώσω» και κάθε άλλη φτηνή δικαιολογία, που μπορεί να ακυρώσει ή υποβαθμίσει τη λειτουργία του ποδηλατόδρομου και να τον μετατρέψει πάλι σε θέσεις πάρκιγκ.

Το πρόβλημα της στάθμευσης στο κέντρο και μόνο των Τρικάλων, αποτελεί ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συνδεθεί με τον ποδηλατόδρομο, ο οποίος αν αρχίσει να λειτουργεί κανονικά, θα εξυπηρετεί χιλιάδες ποδηλάτες στην πόλη, γιατί τόσοι είναι.

Όμως  παράλληλα, αφού φαίνεται η δημοτική αρχή δεν έχει την πρόθεση, αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο και πολίτες να ανοίξουμε δυναμικά το θέμα της στάθμευσης. Είναι αδιανόητο τα υπάρχοντα δημοτικά πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης να λειτουργούν μόνο με βάση την εισπρακτική λογική και όχι αυτήν της εξυπηρέτησης.

Θα πρέπει επίσης άμεσα ο δήμος να δει τα οικόπεδα ιδιοκτησίας του στο κέντρο της πόλης και να τα μετατρέψει σε χώρους στάθμευσης, αλλά και περιφερειακά του κέντρου θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία τέτοιων χώρων.

Καθοριστικό ρόλο μπορεί να έχει  και το Αστικό ΚΤΕΛ, πυκνώνοντας τα δρομολόγια και μειώνοντας το αντίτιμο σε ένα χαμηλό, συμβολικό ποσό που θα ενθαρρύνει τους οδηγούς ΙΧ να το χρησιμοποιούν

Τέλος πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων και ιδιαίτερα των δημοτικών υπαλλήλων, που οι περισσότεροι… καβάλα παν στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε,  καταλαμβάνοντας πρώτοι τις θέσεις παρκαρίσματος πέριξ του κέντρου.