Σάββατο 12.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οι τράπεζες σώζουν το Μαρινόπουλο κι εμείς τις τράπεζες…

25.08.2016

Του Χρήστου Κοντού

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank  η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Σκλαβενίτης, προκειμένου να γίνει η διάσωση της Μαρινόπουλος.

Για το θέμα θα συνεδριάσουν σήμερα Πέμπτη τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς ενώ σε αμφότερες τις τράπεζες, η πρόταση έχει ήδη περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές.

Η συμφωνία ποια είναι; Το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη Σκλαβενίτης. Η τελευταία δεσμεύεται να βάλει άμεσα 70 εκατ. ευρώ στη νέα εταιρεία και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες συμφώνησαν να δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα είναι δεκαετές balloon (το μεγαλύτερο μέρος θα εξοφληθεί στη λήξη), με επιτόκιο μόλις 1,5%, καθώς οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας.

Δηλαδή οι τράπεζες τις οποίες εμείς, ο Ελληνικός λαός, πληρώνουμε με αίμα και χιλιάδες αυτοκτονίες, θα πάνε να σώσουνε μια εταιρία για να μην μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι; Και κερδισμένος ποιος θα βγει; Ο Μαρινόπουλος που την φαλίρισε και ο νέος ιδιοκτήτης;

Τα 475 εκατ. ευρώ (360 εκατ. δανεισμός και 125 εκατ. που θα βάλει η Σκλαβενίτης) θα χρησιμοποιηθούν από τη νέα εταιρεία για κεφάλαιο κίνησης και εξόφληση μέρους των υποχρεώσεών της προς προμηθευτές, που μεταφέρονται αυτούσιες στη νέα εταιρική οντότητα, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος. Για τους προμηθευτές το κούρεμα αναμένεται να είναι της τάξης του 50%.

Δηλαδή θα την πληρώσουν οι φουκαράδες οι προμηθευτές που δάνειζαν ουσιαστικά τον Μαρινόπουλο; Αυτοί δεν έχουν επιχειρήσεις; Να τις κλείσουν; Δεν έχουν εργαζόμενους; Να τους απολύσουν;

Αλήθεια γιατί όλα αυτά; Να σωθεί ακόμη ένα σουπερ μάρκετ για να μην σπάσει το καρτέλ; Και αν και ο Σκλαβενίτης χρεοκοπήσει, να πληρώσουμε εμείς όλοι οι υπόλοιποι άλλη μια πατάτα των τραπεζών; Και στις υπόλοιπες οικονομικά προηγμένες χώρες έτσι λειτουργεί η αγορά;

Θέλετε να δείτε τι φέσια έχουν ρίξει όλοι αυτοί στο δημόσιο;

Πρώτο φιγουράρει το όνομα της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής, γνωστής για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, η οποία δεν λειτουργεί πλέον, αλλά το Δημόσιο την εμφανίζει να χρωστά ακόμη 8,5 δισ. ευρώ.
Στη δεύτερη θέση, η Ολυμπιακή Αεροπορία με συνολική οφειλή 1,3 δισ. ευρώ. Σε επόμενες θέσεις βρίσκονται οι κρατικές Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με οφειλή 629,8 εκατ. ευρώ και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με οφειλή 461,9 εκατ. ευρώ (είναι και οι δύο υπό πτώχευση), η ΑΕΚ (με οφειλή 249 εκατ. ευρώ), η συνεταιριστική ΚΥΔΕΠ με οφειλή 170 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος με οφειλή 210 εκατ. ευρώ, η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης με οφειλή 163,8 εκατ. ευρώ κ.λπ.

Από τις εταιρείες που είτε βρίσκονται σε εκκαθάριση είτε δεν λειτουργούν πλέον, η λίστα περιλαμβάνει τα Ατλάντικ Σουπερμάρκετ με οφειλή 654 εκατ. ευρώ, την Εγνατία Ασφαλιστική με οφειλή 220,9 εκατ. ευρώ, τη Θράκη Βιομηχανία Κρέατος με οφειλή 152,6 εκατ. ευρώ, την Alapis με οφειλή 113, 9 εκατ. ευρώ, την ΑΤΤΙΚΑΤ με οφειλή 113,5 εκατ. ευρώ, τη Φλώρινα Α. Χωναίος με οφειλή 83 εκατ. ευρώ, την Artisti Italiani με οφειλή 82 εκατ. ευρώ, την Αιγαίον με οφειλή 75,8 εκατ. ευρώ, την Ασπίς Πρόνοια με οφειλή 71,3 εκατ. ευρώ, τα καταστήματα Αφοί Διαμαντή με οφειλή 58 εκατ. ευρώ, αλλά και το Μινιόν με οφειλή 23, 6 εκατ. ευρώ και την Πειραϊκή – Πατραϊκή με οφειλή 20,8 εκατ. ευρώ.

Φυλακή δεν θα πάει κανένας σε τούτο τον τόπο;